Vems sida står du på?

 

Socialpolitik nr 2 2012LEDARE Socialpolitik 2/2012 Maria Wallin: Folk är förbannade, inte bara i Athen. Vreden pyr i betongen, från Brixton till Backa. Framför allt de unga är rasande över ökande orättvisor, inga jobb, inga pengar. De har något att berätta. Vi borde börja lyssna.

Vi måste också ta till oss berättelserna från de människor som slängs ut ur socialförsäkringarna (sid 38). ”Jag har gett upp… 3 600 i månaden att leva av… att få äta vanlig husmanskost är en lyx… en mamma klarar sig alltid men att se sin son fara illa…” Är detta verkligen det samhälle vi vill ha? Som överger människor i ett armod vi trodde låg 100 år bakom oss.

Vi har verktygen sen länge. Sverige låg i topp – i välstånd, hälsa, sysselsättning, skolresultat. Men vi tappade bort verktygslådan och började imponeras av Anders Borgs budgetöverskott. Ska dessa människor få betala priset? Who’s side are you on?

Hela vårt välfärdsbygge handlar om att skapa skyddsnät för de tillfällen i livet när vi inte förmår prestera maximalt – som när vi får och är barn, när vi blir sjuka, förlorar jobb och födkrok, blir gamla. Försäkringssystem som innefattade alla – för att vi ska kunna leva ett liv i värdighet, oberoende av andras välgörenhet eller välvilja. För att slippa ”vi och dom” i livets nyckfulla lotteri. Vi måste värna den generella välfärden medan tid är (sid 26). Där alla räknas in.

Det är måhända tung läsning i SocialPolitik nr 2. Men nog måste vi orka läsa om de förhållanden som människor lever i? Vi får hämta kraft i sommaren med naturen som en lisa och hugsvalelse. För att få energi att förändra.

Till hösten är vi tillbaka. Då besöker vi en förortsskola i Paris, där kultur och forskning brygger nya broar. Träffar kreativa förskolebarn och väldigt mycket annat.

Till sist beklagar vi att  tidskriften Invandrare & minoriteter går i graven efter 13 år! Orsak: Kulturrådets nedskärningar – som också slagit hårt mot SocialPolitik. Låt inte alla tystas! Prenumerera!

Läs också om vår offensiv SocialAktion (sid 46) möjlig tack vare Arvsfonden: www.socialaktion.nu

Ha en härlig sommar!
Maria Wallin
chefredaktör i nya numret av SocialPolitik,
utkommer i slutet av maj

Beställ SocialPolitik nr 2/2012

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021