Från busfrö till brottsling? 
ADHD-behandling bryter mönster av Annika Brar

Från busfrö till brottsling?

ADHD-behandling bryter mönster, Annika Brar

Gothia förlag

Vissa forskningsprojekt förändrar. Skå-Gustav Johnssons teorier om det sociala arvet är ett exempel. I boken ”Från busfrö till brottsling” presenteras ny forskning om adhd. Med utgångspunkt i en mångårig studie på Norrtäljeanstalten framkommer att adhd är vanligare bland kriminella och att dessa personer med framgång kan behandlas. Brars bok griper tag och ger samtidigt råd och tips. Vi träffar Leo, Lars och Micke som deltagit i studierna. Med en ständig känsla av utanförskap inledde de tidigt en livsstil som innefattade missbruk och kriminalitet.

Studierna på Norrtäljeanstalten handlade om att utreda och behandla adhd bland interner, något som tidigare aldrig förekommit. Boken släpptes synkront med nya uppgifter från SBU- kunskapcentrum för hälso- och sjukvården om att det saknas tillräcklig kunskap kring både diagnostisering och behandling av adhd. Vidare saknas kunskap om långtidseffekter av läkemedel mot adhd, vilket självklart gör att boken i sig blir lite av en het potatis. Norrtäljeprojektet har utvidgats och blivit permanent på nio håll i landet, vilket kan bidra till ett paradigmskifte inom svensk kriminalvård.

/HM

Länk till boken och Adlibris

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021