Tidskrifter i valtider

Alliansen vill snäva in begreppet kulturidskrifter. Vilket äventyrar utgivningen av bl a SocialPolitk. I kulturradions utfrågning söndagen innan valet blev det tyvärr tydligt.
De rödgröna ville stå kvar vid utformningen där även samhällstidskrifter ingår i begreppet kulturtidskrifter.

Det är mot slutet av debatten som Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Leif Pagrotsky (S) debatterar kulturtidskrifter. Genom att snäva in begreppet säger sig (M) öppna upp för att flera tidskrifter ska komma i fråga.

– Det är rimligt att kulturtidskrifterna får möjlighet att hävda sig, sa Lena Adelsohn Liljeroth.

Och följdfrågan man önskat att någon hunnit ställa är: Vilka ÄR de kulturtidskrifter som inte kan söka eller få utgivningsstöd redan i dag?

Och utan att hamna i knät på (S) måste vi dock konstatera att Leif Pagrotsky uttalade den farhåga jag känt ända sedan de nya begränsningarna började diskuteras:

– Tidigare sa vi att vi ville värna om yttrandefriheten, sa Pagrotsky. Nu minskar man denna o det visar i praktiken vad det handlar om. Politiskt styrnig som man inte vill stå för.

I DN uttryckte han det såhär 2010-09-14:

– Vad vi behöver är inte färre utan fler röster i debatten, särskilt som de traditionella medierna utarmas med färre redaktionella resurser.

Och det är där vi i dagsläget hamnar mitt i partipolitiken. Det är oerhört viktigt för en levande samhällsdebatt att den breda och fördjupande floran av tidskrifter överlever i ett alltmer slimmat medieklimat.

Maria Wallin, redaktör för SocialPolitik

Läs även mitt inlägg om hur Alliansens nya regler kring kulturtidskrifter hotar den breda tidskriftsutgivningen.

Samt krönikan från nr 2 om Makten över ord och mening.


Uppdatering inför 2013.

Sedan 2007 har Kulturrådet sänkt utgivningsstödet till SocialPolitik med 35%. Från 425 000 kronor 2007 till 275 000 kronor 2013.
Kostnaden för enbart tryck och distribution var 265 000 kronor under 2012. Löner och andra omkostnader täcks av prenumerationer och annonsintäkter – inkomster som alltså blivit av ännu större vikt för att alls göra utgivningen möjlig. Även ideella insatser har ökat i betydelse.

Så tveka inte! Prenumerera!
Värna en oberoende röst i samhällsdebatten!
Maria Wallin, redaktör för SocialPolitik

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021