Socialpolitik prisad

CSA ger 2010 års hedersutmärkelser till Maria Wallin, chefredaktör på tidskriften Socialpolitik och till gatutidningen Situation Sthlm.

Att under Europaåret för bekämpning av fattigdom och social utestängning välja dessa mottagare föll sig ganska självklart. Båda har pekat på luckor i välfärden, på fattigdom och social utestängning och lyft fram människor som har förvägrats rätten att leva ett värdigt liv och spela en aktiv roll i det svenska samhället. På ett outtröttligt sätt har de lyft fram den lilla människans perspektiv i samhällsdebatten och belyst viktiga men undanskymda samhällsfrågor. Dessutom har de på ett välbehövligt sätt kritiserat välfärdsbyråkratiernas sätt att stjälpa, snarare än att hjälpa samhällets mest utsatta individer och de har kunnat peka på olika typer av maktmissbruk.

Socialpolitik och Maria Wallin
Maria Wallin är redaktör, ansvarig utgivare och eldsjälen bakom Socialpolitik. Att tidskriften lyckats överleva och kunna utgöra en fri, kritisk och självständig röst i mediebruset är hennes förtjänst. Utmärkelsen går till en betydelsefull tidskrift och en enastående insats.
Socialpolitik har funnits sedan 1994 och har under denna tid skildrat samhällsutvecklingen och socialpolitiken, debatterat aktuella frågeställningar, lyft fram utvecklingstrender på det sociala området och gjort intressanta internationella utblickar.
Maria Wallin har varit den lilla människans ständiga försvarare och slagit vakt om rättstatens grundläggande principer som integritet, likabehandling, solidaritet och trygghet. Maria Wallin har genom en lysande publicistisk gärning berikat sin samtid.

Gatutidningen Situation Sthlm
Situation Sthlm är den första och äldsta gatutidningen i Sverige. Den har funnits sedan 1995 och har gett röst åt en mycket utsatt grupp, utsatta människor och hemlösa, i det svenska välfärdssamhället.
Situation Sthlm är inte bara en tidning utan hela tidningskoceptet bygger på hjälp-till-självhjälpsprincipen genom att människor genom sitt engagemang som försäljare eller medarbetare på tidningarna ska få en ny roll i samhället. Dessutom har man genom årens lopp arbetat med olika sociala projekt som ska gynna detta syfte.
Att både göra en bra och läsvärda tidningar som tilltalar allmänheten och på ett effektivt och samhällskritiskt sätt kunna föra fram de hemlösas perspektiv i den offentliga diskussionen är en stor och svår konst – något som Situation Sthlm lyckats med på ett enastående sätt. Situation Sthlm har genom en lysande publicistisk och social gärning berikat sin samtid.

Centralförbundet för socialt arbete (CSA) bildades 1903 har sedan starten  arbetat med upplysning, utbildning och stöd till socialpolitisk forskning. CSA är en paraplyorganisation och medlemmar är alla viktiga organisationer, från LO till Svenskt Närigsliv, som representerar det samtida Socialsverige.
Centralförbundet för Social arbete (CSA) delar sedan 1982 ut en hedersutmärkelse bestående av diplom och ett resestipendium till någon/några personer, institutioner eller organisationer som på ett framstående sätt bidragit till att utveckla eller belysa det sociala arbetet.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021