Sexbrott bland unga utreds inte

Vart femte fall av sexuella övergrepp som begåtts av tonåringar utreds inte av socialtjänsten. Det visar en granskning som P1:s Generation Z gjort.
Lyssna på P1 kl 13. Läs om programmet.

Tessan är en av de tjejer som berättar om hur hon utsatts för grova sexuella övergrepp det senaste året i P1:s program Generation Z. Att socialtjänsten känner till bara en tiondel av de ungdomar som begår övergrepp är känt sedan tidigare, men vad händer med de misstänkta förövare man trots allt får kännedom om?

För att få reda på det skickade redaktionen ut en enkät till 1 500 personer runt om i landet som handlägger misstänkta tonårsförövare. Man fick 940 svar.

Redaktionen ställde bland annat frågan om socialtjänsten inlett någon utredning med anledning av de misstänkta övergreppen. Det hade man gjort i 80 procent av fallen. Men i en femtedel valde socialtjänsten alltså att inte gå vidare med misstankarna.

Det finns till och med fall i deras granskning där förövaren misstänks för upprepade sexuella övergrepp, men där socialtjänsten ändå valt att inte inleda någon utredning.

– Jag tycker att det är ett svek mot unga människor. Jag tänker särskilt då på dem som man vet har begått övergrepp mot flera olika offer, säger Cecilia Kjellgren, socionom och forskare vid Lunds universitet.

Cecilia Kjellgren ifrågasätter att de här ungdomarna inte utreds.

– Socialtjänsten borde se att det är fråga om högriskpersoner och att de är värda att satsa pengar på för att förebygga att de begår fler sexuella övergrepp. Att inte göra det är ett svek mot den individen, och också ett jättestort svek mot barn som kan bli potentiella offer, säger Cecilia Kjellgren.

Läs mera om Generation Z:s program i P1.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021