Ledare SocialPolitik nr 2/09

Barnkonventionen 20 år


2 09 etta LITENVi lever i ett av jordens barnvänligaste länder. Ändå återstår en del innan vi lyft in barnperspektivet enligt Barnkonventionens ambitioner.

Vi behöver exempelvis bättre regler för polisen, men även för socialtjänsten, när kriminella är föräldrar (sid 4). En lag med säkrare rutiner kring skyddade personuppgifter (sid 20). Och ett barnperspektiv i fattigdomsbekämpningen (sid 10 och 14). Antalet fattiga barnfamiljer ökar, speciellt med ensamstående mammor. SocialPolitik återkommer också till anmälningsplikten (sid 8). Avskaffa lagen! Den fungerar inte. Vi måste hitta ett bättre sätt att upptäcka och hjälpa barn som far illa.

Väg 161 mot Lysekil i Bohuslän är inte så bred. Där gick det förr fort, ibland väldigt fort, med många farliga omkörningar. Nu råder 70 och det finns fartkameror. Även om det mellan kamerorna ibland går snabbare, så blir det sällan mer än runt 80. Och inga vilda omkörningar. Det har blivit en helt annan vägkultur.

Det tänker jag på när Ekot berättar att 1000 män nappat, när man lagt ut en invit på en sexsajt. Detta för att testa efterlevnaden av den svenska sexköpslagen som sedan tio år kriminaliserar köparen. En av männen förklarar, att det är ju olagligt att köra för fort också, så…

Forskaren Susanne Dodillet i studiosamtalet efter inslaget berättar om okomplicerade legala sexköp i Tyskland. Andra länder har också avkriminaliserat, exempelvis Nya Zeeland (sid 34). Men även den svenska lagen har fått efterföljare, som Norge. Dodillet har för övrigt blivit anmäld för oredlighet i forskning efter den debatt som rasat på SocialPolitiks hemsida (sid 40). Prostitutionsdebatten rullar vidare – och polariseras. Man får läsa på.

Precis som inför EU-valet. I vems båt sitter just min kandidat (sid 25)? För oavsett vad man tycker om EU är det viktigt att rösta – och skicka dit politiker som representerar hela Sverige, inte bara de redan frälsta.

SocialPolitiks utgivning är aldrig given. Stöd den! Prenumerera!

Samt ha en strålande sommar!

Maria Wallin

redaktör

maj 2009


image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021