Våghalsig och bra

Har just läst SocialPolitik, nr 3, oktober 2008 och uppskattade mycket att ni vågade inta en självständig ställning till tendensen i vår tid att försöka monopolisera vård och behandling med inlärningspsykologiska perspektiv, ofta beskrivna som KBT (Kognitiv Beteende Terapi). Problem och människor är väldigt olika och behöver bemötas med olika terapier. Mångfald är mycket viktigt. Enligt min, och många internationella forskares åsikt så är också de vetenskapliga anspråken för KBT mycket överdrivna.
Vidare: den människosyn och världsbild som följer i spåren på det radikal-behaviouristiska perspektivet ser vi nu resultatet av i de nya formerna med hårdare tag i barnuppfostran, hårdare tag mot t ex utvecklingsstörda (Kontrolltagning och nedläggning) och kortare, manualstyrda insatser för rehabilitering där man helt riktar in sig på symtom och inte alls på människors kollapsade livssituationer. Sorgligt och fel.

Tack för nr 3. Den var våghalsig och bra.

Hälsningar

Dan Stiwne
Docent,
Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut
Existentiell psykoterapeut, MA

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021