Ledare nr 3/08

Jakten på Metoden

Ropen skalla… KBT åt alla! Vad händer när ett behandlingsmonopol byts till ett annat? Vart tar individen vägen i Metoden på modet? Brukaren, som skall sättas i centrum?

Vårt exempel gäller Lycke och anorexibehandling i huvudstaden (sid 4-9), men problemet känns igen överallt. Är Sverige för litet för att klara flera olika arbetssätt samtidigt? Eller är vi allför osjälvständiga och uppifrånstyrda? För både som brukare och som vårdgivare/expert är jag särskild och speciell i det jag behöver och förmår att ge. Vilket gör varje möte unikt, varje process till en ny resa.

Om detta handlar SocialPolitik nr 3/08.  Och om hur högt i tak det är på våra arbetsplatser. Eller lågt. Ty den som slår larm om misshälligheter eller kritiserar arbetssätt eller arbetsledning, den går det illa (sid 44). Vilket bidrar till en likformighetens och tystnadens kultur.  

Slut på fri sex! Vi tar inte hivepidemin på allvar, hävdar Lars Moberg, överläkare på Venhälsan i Stockholm: Unga får inte rätt eller tillräcklig information. Homosexuella vilseleds, eller har tröttnat på ”säker sex”. Prestige gör att sprutnarkomaner smittas i onödan. Alltmedan politiker och medier är likgiltiga. Hiv finns inte bara i Afrika, dundrar Moberg (sid 40).

Gör om den sociala barnavården! hävdar Gun-Lis Angsell och Barbro Hindberg efter en inspirationsresa till England (sid 10). Vi behöver tänka nytt, lägga mer ansvar för stöd och hjälp på grundverksamheter som skola och förskola och låta socialtjänsten koncentrera sig på barn som behöver skydd. Samt bör enskilda ärenden hanteras av experter, inte av politiker.

Familjehem får godkänt! Gläds åt Gunvor Anderssons unika forskningsresultat (sid 16). Hon har följt en grupp barn sedan början av 80-talet, som passerade genom Malmös enda barnhem och placerades som fosterbarn. För de allra flesta har det gått bra. Känslan av familjetillhörighet är viktigt. Kontinuitet och en fungerande skolgång dessutom.

Läs också Hemlig uppväxt (sid 20), om över 4000 gömda/glömda barn i Sverige. Barn till mödrar med skyddad identitet. I behov av trygghet och ro. I stället för ett liv med olika identiteter, uppbrott och otrygghet. 

Maria Wallin 

Beställ SocialPolitik nr 3/08

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021