- 0share
- E-post
Året är 1939. Platsen är Hangö, en idyllisk skärgårdsstad i södra Finland.
Handlingen är förankrad i sommarhotellet Bellevue. Här jobbar Disa, Lissie, Aino, Holger och gårdskarlen Bergström. I stadens ytterområden bor fiskare och småbrukare. Och Bernt som jobbar i kexfabriken.
Det är en idyll. Men idyllen störs av oro i omvärlden. Rykten sprids om krig. Men ingen vill tro.
”Om ryssen kommer till Finland, så håller han sig väl vid östra gränsen, i Karelen, eller Helsingfors, men Hangö kan väl ingen ryss vara intresserad av.” Säger man.
Sommaren tar slut. Aino som sommarjobbat på Bellevue återvänder till gymnasiet.
Så kommer ödesdagen. Den 30 november anfaller Sovjet Finland. Vintern blir kaotisk. Bomber faller, man hukar bakom mörklagda fönster och flyr till skyddsrum.
Kriget blir kort. I mars 1940 sluter Finland fred med Sovjetunionen. I fredsavtalet ingår att Finland ska lämna ifrån sig Hangö. Hangöborna får besked om att de omedelbart måste ge sig av. Man söker sig till släktingar och vänner på landet eller flyr till närmaste stad, Ekenäs. Aino får bo i en vindsskrubb hos herr och fru Lindström och får hjälpa till i deras butik. Lilla Nisse som är fyra år skickas som krigsbarn till Sverige.
Framtiden är oviss.
Även om det är fred i Finland, pågår krig i övriga Europa. Rykten sprids, bland annat om att Tyskland erbjudit sig att hjälpa Finland att återfå Hangö, något som mottas med blandade känslor. Visst ville man ha tillbaka Hangö, men tysken, skulle man alliera sig med tysken?
Så blev det. Fortsättningskriget bröt ut på sommaren 1941. Hangö befriades, Hangöborna kunde återvända, men den vackra staden var minerad, sönderslagen och vandaliserad.
I tre böcker beskriver författaren Karin Collins med stor trovärdighet och inlevelse hur krig drabbar och präglar människor och samhällen. Karaktärerna är väl beskrivna och atmosfären levande. Vi får följa Aino, Disa, Lissie, Holger och många fler genom krigets fasor och osäkerhet, genom hopp och förtvivlan. Alla förändras. Några stupar, andra blir lemlästade. Men många överlever och återvänder.
Berättelserna är fängslande och inte minst skrämmande aktuella. Lilla Nisse kommer tillbaka från Sverige, inte för att kriget har tagit slut, utan för att fostermamman blivit gravid. Han har glömt, eller förträngt allt, och slutat prata. Hans farfar Hjalmar tar sig an honom, och med kärlek, förståelse och tålamod får han Nisse att våga minnas.
Jag rekommenderar böckerna, Hangötriologin, till alla som vill veta mer om hur krig drabbar människor och samhällen och hur människors starka kraft och vilja att överleva vinner över maktlöshet. Och hur viktigt det är med vänskap, solidaritet och tillit. Ingen människa är en ö, allra minst i krig.
Gun-Lis Angsell
Snart har sommaren blommat ut, 2022
Hos dig är min längtan förtöjd, 2023
Där jag har min hjärtans kär, 2025
Karin Collins
Schilds&Söderströms, Helsingfors



ANNONSER
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 31 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021