Om brottet och om journalisten

Vi hör många gånger sägas att nu har nya gränser passerats i gängvåldet. Konflikter mellan eller inom de kriminella nätverken blossar ideligen upp och resulterar i dåd som får experter att säga att det här såg vi inte tidigare. När den nyexaminerade läkaren Karolin Hakim skjuts i huvudet på gatan i Malmö samtidigt som hon har sitt spädbarn i famnen, försvann ännu några illusioner inom oss.

Mordet var kulmen på en förfärlig våldsvåg som drog genom ”parkernas stad” vilket gav polisen anledning att sätta igång operation Rimfrost, en variant av Sluta skjut-projektet som i dag finns i flera svenska städer. Tv4:s kriminalreporter Therése Cedergrens nya bok Mordet på Ribersborg är en berättelse om Karolin Hakim och om de brutala konflikter som förekom åren innan och efter hennes död. Lojaliteter växlar och aktörerna, indragna i framför allt narkotikahanteringen, rör sig vant mellan olika länder i och utanför Europa.

Tyvärr är boken också en berättelse om Therése Cedergren. Jag brukar känna instinktiv motvilja mot journalister som skriver in sig själva och sina känslor i reportage som är starka nog att stå på egna ben. Alldeles särskilt värjer jag mig mot långa skildringar av hur journalisten blir serverad kaffe av den som ska bli intervjuad i stället för att gå rakt på historien. Det finns många sådana scener i denna bok, men i vissa delar är det ändå motiverat. Man skulle kunna säga att Therése passerar någon journalistisk gräns när hon exempelvis närmar sig Karolin Hakims mamma och blir en nära vän till henne.

Vid sidan av sitt jobb på Tv4 bedriver Therése en egen undersökning av vad som ledde fram till mordet på Karolin, som än i dag är ouppklarat, och då är det lätt hänt att komma för nära. Frustrationen över att fastna har nog många i branschen upplevt, jag har själv varit i en liknande situation. Sammantaget blir boken en berättelse om arbetet för en journalist som blir personligt engagerad i att lösa ett brott, i att försöka förstå det som är obegripligt.

Hans Karlsson

Mordet på Ribersborg – En berättelse från gängvåldets Malmö
Therése Cedergren
Bokförlaget Forum

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021