Öppet brev: Även placerade efter 1980 behöver upprättelse

Jag är 42 år idag och blev omhändertagen enligt LVU 1991 till 1994. Jag tvångsplacerades på en ungdomsvårdskola cirka 30 mil hemifrån.

Under min vistelse där fick jag personligen som barn mellan 10 och 12 års ålder utstå övergrepp från somliga av de pedagoger som arbetade på denna institutionen under tre år. Jag har hemska minnen av särskilt tre händelser som jag aldrig fått upprättelse för.

Detta är 30 år sen nu och jag har hört om hur godtycklig ersättningen från staten varit samt att riksdagen även satte en gräns för ersättning, den skulle bara gälla personer som varit placerade 1980. Vi är många som blivit utsatta för ohyggliga saker under socialförvaltningens placeringar även under början av 1990 talet och senare. Jag har en personlig känslomässig historia som är rent av fruktansvärd om hur vuxna har övergreppat mig som barn.

Nu undrar jag om det finns möjlighet till någon upprättelse? Finns det någon möjlighet att tillsätta en oberoende utredning som låter även oss andra komma till tals och få en möjlighet till en ursäkt från statens sida nu när den gamla Ersättningsnämnden blev nedlagd 2016.

Finns det någon som kan hjälpa mig vidare?
Du som har liknande erfarenheter som jag hör gärna av dig till mig så kanske vi kan driva vår sak gemensamt.

Mattias Asp
[email protected]

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021