En låda apelsiner

I romanen En låda apelsiner av Lena Einhorn får vi följa den svenske journalisten Jackie Jakubowskis liv i Polen på 50- och 60-talet. Ett land där antisemitismen blir värre och värre vilket till slut tvingar Jackie och hans svårt cancersjuka pappa att emigrera till Sverige.

I en parallellhandling får vi också följa två systrars överlevnadskamp efter att ha tillbringat krigsåren i koncentrationslägren Auschwitz och Belsen. Vilka systrarna är vill jag inte berätta för att inte förstöra berättelsen för framtida läsare.

Det hela började med att Lena Einhorn och Jackie Jakubowski råkade hamna på ett kafé tillsammans. De var bara ytligt bekanta men Jackie började berätta om sin dramatiska barndom för henne. En barndom som inte liknade någon annan och som berörde Lena starkt. Hon fick då en idé att skriva en bok om densamma, men Jackie svarade: ”Om någon ska skriva berättelsen om mitt liv, så är det jag.” Och de började prata om något annat.

Men Jackie skrev ingen berättelse om sitt liv. Istället hörde han av sig tre år senare och frågade om Lena fortfarande var intresserad av att skriva den där boken. Jackie hade drabbats av en svår sjukdom som snart skulle ta hans liv, så de träffades ytterligare en gång där berättandet fortsatte.

Anledningen till att Lena Einhorn kallar boken för en roman är för att Jackie hann dö innan boken var färdig och hon fick därför fylla i handlingen med hjälp av efterlämnade dokument och efter att intervjuat vänner och bekanta till Jackie.

Det är en fantastiskt fin roman och jag blir riktigt rörd mellan varven. Tårarna tränger fram då och då, men jag får mig även ett litet skratt någon gång. Precis så där som det ska vara då man läser en riktigt bra bok.

Text: Peter Roth

En låda apelsiner
Lena Einhorn
Norstedts förlag

Lena Einhorn har tidigare skrivit bland annat Ninas resa som hon fick Augustpriset för 2005. Romanen Den tunna isen från 2019 finns även den recenserad på SocialPolitik.
Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021