De konservativas radikalisering

Natascha Strobl är en österrikisk statsvetare, journalist och författare. Hennes senaste bok, Radikaliserad konservatism, har fått pris som årets fackbok i Österrike.

Natascha Strobl tar Sebastian Kurz i Österrike och Donald Trump i USA som utgångspunkt. Hennes analys är tydligt tillämpbar också på de svenska konservativa strömningarna. I ett reportage i Dagens ETC från den 1 september i år svarar hon på frågor om just den svenska högern.

Strobl gör en analys i sex steg av hur de konservativa partierna har radikaliserat sig själva och förenat sig med främlingsfientliga krafter. De sex stegen består av:
medvetna regelbrott, polarisering, ledarkult, antidemokratisk omstrukturering av staten, en permanent valkampanj i form av medial teater och sist men inte minst skapandet av parallella realiteter med hjälp av stora och medvetna lögner. De sex stegen fungerar som ett bra verktyg för att genomskåda vad som sker just nu i Sverige.

Politiken har ändrat karaktär genom denna radikalisering menar Natascha Strobl. I stället för att partierna betraktar varandra som åsiktsmotståndare ser de varandra som fiender. Strategin från högern att ständigt skapa ilska runt sig gör att socialdemokraterna har fullt upp med att ta alla bollar och tillbakavisa osanningar i stället för att formulera sin egen politik och framtidsvision.

Betoningen av ”den starke ledaren” är central i radikaliseringen. Denne ska lösa alla påhittade och verkliga problem. Både Kurz och Trump bygger upp en kult kring sin person. Ingen behöver bry sig så mycket om samhället. Det ordnar ledaren. Likgiltigheten har fått en försvarare.

Boken är lättläst och tydlig. Jag vill varmt rekommendera den till alla som är politiskt intresserade. I den svenska diskussionen finns det många som frågar sig vart den humanistiska borgerligheten har tagit vägen, Finns den överhuvudtaget kvar? Visst var det många som trodde att Centern skulle fånga upp dessa röster. Och det gjorde de kanske, men de var inte så många. Bengt Westerberg, en pålitlig liberal, och några andra, men ack så få.

Kristina Arvidson Molin

Radikaliserad konservatism
Natascha Strobl
Atlas

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. Åsa Moberg den 22 sep 2022 kl 18:23

    Verkar som en bok jag absolut måste läsa, intrrssant med internationella mönster i tidens rörelser.
    Åsa MoberLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021