Trovärdigt om väg in i kriminalitet

I dina händer av Malin Persson Giolito handlar om Douglas och Billy, två sexåringar som bor på var sin sida om vägen. Vägen utgör en gräns mellan två socioekonomiskt olika bostadsområden. Pojkarna ska börja skolan. De ska inte gå i samma skola, men båda lever sitt fritidsliv i lekparken, där de hittar varandra och blir vänner. 

Nu skulle man kunna förledas att tro att Douglas, eller Dogge som han kallas, lever ett liv i trygghet och harmoni i sekelskiftesvillan i Rönnviken, medan Billy har det kärvt i tvårummaren i höghusområdet i Våringe, med en frånvarande pappa, småsyskon och en mamma med invandrarbakgrund. Så är det inte. När äventyrslusten överstiger det parken har att erbjuda, söker pojkarna nya äventyr. Börjar snatta i Suddens lilla butik. Får efter hand förebilder i äldre killar, tuffa killar som vågar mer, som har pengar och som inte drar sig för att trakassera Sudden och ta vad de behöver i butiken. Pojkarna nästlar sig in genom att erbjuda sig att hjälpa dem. Och hamnar så småningom som springpojkar i Mhedis kriminella gäng.  Får vapen. Utnyttjas till uppdrag som de inte klarar av och vars konsekvenser de inte kan överblicka. De växer upp och bli tonåringar, och det slutar med att den ena fjortonåringen skjuter den andra.

Det är en mycket trovärdig berättelse. Naturligtvis är det inget nytt att pengar och dyra vanor inte är garanti för en hygglig uppväxt. Men här speglas en rotlöshet som skapas av brist på trygga vuxna, frånvarande pappor och vilsna  mammor. Billys mamma kämpar, men förmår inte räcka till, Douglas mamma har gett upp redan när Dogge var spädbarn. Dogges pappa svävar ovanför vardagen, han har sitt liv att tänka på.

Bokens styrka ligger i författarens förmåga att beskriva den dynamik och de händelsekedjor som leder till bokens mycket tragiska slut. Den speglar ett synnerligen aktuellt problem, barns väg in i kriminella nätverk. Socialtjänstens och skolans fumlighet. Halvhjärtade satsningar. Den splittrade politikens tafatthet. Hur allt som pågår i debatter, diskussioner och utspel sker på en nivå som svävar ovanför trädtopparna, medan de försummade barnen går vilse i en terräng där faror och vilddjur lurar. Den belyser också hur bristfälliga samhällets lagar och rättssystem är när rättvisa ska skipas. Det är inte de med störst skuld som får de strängaste straffen, utan de som inte har de resurser som krävs för att försvara sig.

En mycket läsvärd bok, skickligt berättad, fängslande från första sidan.

Text: Gun-Lis Angsell
Författarporträtt: Anna-Lena Ahlström

I dina händer
Malin Persson Giolito
Wahlström & Widstrand

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021