En hyllning till alla som kroppsarbetar

I juni 2021 lanserades projektet Vi som arbetar med våra kroppar som en vandringsutställning och en bok. Annica Carlsson Bergdahl, projektledare och författare och fotograf Elisabeth Ohlson har rest runt från norr till söder i Sverige och intervjuat, fotograferat och filmat industriarbetare, undersköterskor, städare, butiks- och restauranganställda, lager- byggnads- och skogsarbetare, målare, elektriker, svetsare och busschaufförer för att nämna några. Allt för att skildra en del av vår tids arbetarklass.

I den stora utställningen på museet i Gävle och i boken, Vi som arbetar med våra kroppar berättar nu dessa 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenhet och ålder i ord och bild om sin vardag. Det blir sammantaget viktiga vittnesmål om otrygga villkor, bristande respekt, ojämlikhet, skador och värk, oro för höjd pensionsålder och ohållbara strukturer. Men de berättar också om stolthet, arbetsgemenskap och organisering och om känslan av att vara viktig för samhället.

I långa rader sitter Elisabeth Ohlsons mäktiga fotografier och porträtt av dem på väggarna. I montrar bredvid finns några av deras mest viktiga vardagsverktyg. I korta filmsekvenser får vi också följa dem på sina arbetsplatser. Hela utställningen är en hyllning till alla som kroppsarbetar. I Sverige handlar det om två miljoner människor som får samhället att rulla. Dag som natt. Går de inte till sina arbeten stannar vårt land.
Ändå syns de sällan i media eller i nyheterna, hörs mer eller mindre aldrig i debatten. De tas oftast för givna eller glöms bort.

Det här är äkta berättelser från deras verklighet. Några röster;

Jag är glad varje gång jag ser en brandman. Han kan utföra sitt arbete tack vare att vi har tvättat hans utrustning. Hur ska läkaren kunna operera utan ren rock? Hotellstäderskan bädda rent om inte vi har tvättat lakanen? Vi tvättar skitiga arbetskläder men vi gör inget skitjobb. Vi levererar rena, prydliga kläder till alla våra viktiga samhällsfunktioner. Jag är stolt över jobbet vi utför!”
Khuanla Chalardyaem, tvättbiträde

De kan göra vad de vill i toppskikten, men slutar vi ta hand om våra barn och gamla, slutar vi bygga hus … Då blir ingenting gjort. Arbetarklassen är grunden som samhället vilar på.
Johannes Reinfors, truckförare

”Jag kan förstå om akademiker eller någon i Stockholms innerstad tycker att höjd pensionsålder är en bra idé. För oss skulle det vara katastrof.”
Johan Nyberg, hamnarbetare

Det här är en utställning av och med arbetare.  Den lyfter viktiga teman om klasskillnader och livsvillkor i dagens samhälle. Den sjuder av en stark vilja att skapa rättvisa. Den engagerar och kritiserar. Den ingjuter hopp om att många tillsammans kan göra skillnad och att en annan värld faktiskt kan vara möjlig.

Heléne Nellvik

Vi som arbetar med våra kroppar
Länsmuseet Gävleborg, Gävle
Visas fram till den 17 oktober i Gävle därefter vandrar den runt i Sverige.
Finns även i bokform (Carlssons Bokförlag) och som digital visning och rundvandring.

Vi som arbetar med våra kroppar är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och Fotograf Elisabeth Ohlson i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och med stöd av ABF, LO, Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen. Projektet blev årets mottagare av ABF:s kulturpris:
För konst som skapar förändring och lyfter människor som ofta osynliggörs”.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021