Berörande och ärligt

Spring Uje, spring är en rörande, berörande och till synes ärlig film. Full av värme och humor. Det är ju trots allt två komiker som möts i filmskapandet: Henrik Schyffert som regissör och Uje Brandelius som huvudperson.

Uje som springer – från symptomen, från oron, från krypande insikter, diagnosen och sen i sitt förhållningssätt. Livrädd för att mista det han har. Sin image. Jobbet, frun, barnen.

Och visst handlar det om sjukdomen Parkinson. Hur den angriper och förminskar rörelseutrymmet. Men lika mycket om hur det gäller att trassla sig fram i livet – as such.

Och om kärleken och en stor portion solidaritet och god kamratskap, till och från både vänner och familj.

Filmen var min kandidat till Dragon Award på Göteborg Film Festival. Men man får ju inte alltid som man vill. Eller hur Uje?

Maria Wallin

Spring Uje, spring
Triart film

Läs en intervju med Uje Brandelius här.

Uje Brandelius självbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen. När Uje får beskedet att han har Parkinsons sjukdom ställs allt på sin spets: vad är det som är värt nåt? Uje Brandelius familj spelar sig själva under några sommarveckor i stockholmsförorten Bredäng.
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021