Tema nr 2/19: Mening i socialt arbete

Varje termin träffar vi socionomstudenter som snart är klara att gå ut i arbetslivet. Vi håller i en dag på Göteborgs universitet med rubriken Socialt arbete på samhällsnivå. Och varje gång slås vi av de blivande socionomernas engagemang och klokskap.

Men det blir också tydligt att den bild som förmedlas av det sociala arbetet via media är dyster. Flera studenter berättar att de väljer bort både nyheter och annan medierapportering av ren självbevarelsedrift. De menar att företrädare för socialtjänsten ofta skildras som personer med en kall fasad, till synes utan empati och som hänvisar till sekretess. Den bilden färgas både allmänhet och beslutsfattare av och den underminerar i längden legitimiteten i det viktiga sociala arbetet. Sjuksköterskor, lärare och poliser har börjat ta plats i den offentliga debatten. Nu väntar vi på socialarbetarna!

Ett undantag är Sophia Laveborn. Hon och hennes kollegor såg som sin uppgift att berätta om konsekvenserna av de nya nödbiståndsrutinerna för bostadslösa. ”Det är därför vi har socionomer. För att vi ser mönster. Det är vår uppgift att lyfta det vi ser”, säger hon. I nummer 2/2019 intervjuar vi Sophia.

Carin Flemström har lång erfarenhet av socialt arbete. Hennes årskull som började 1965 på Socialhögskolan i Lund finns nu dokumenterad i boken Rekordårens socionomer, både på gruppnivå med statistik och med personliga berättelser. Vi är mycket stolta över att det är SocialPolitik som gett ut den.

Som många andra engagerar sig Carin Flemström nu efter pensionering i frivilligt socialt arbete. Det hon ser som frivilligt familjehem för ensamkommande ungdomar håller henne sömnlös om nätterna. Läs hennes genomgång av rättsosäker handläggning hos Migrationsverket och migrationsdomstolarna.

Vi vet inte tillräckligt om vem som verkligen utför det sociala arbetet i Sverige. Men helt klart är att det inte finns någon riktig ambition att värna frivilligarbetet från politisk nivå. Är det inte dags att ändra på det?

Anna Fredriksson & Helena Östlund
SocialPolitiks redaktörer

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021