Identitet, tillhörighet och tillvarons villkor

Lägenheten är en fin liten bok som förvisso handlar om en mycket liten lägenhet i Budapest. Och om den anspråkslösa kvinna som bott där alltsedan andra världskriget till helt nyligen. Ihop med sin dotter och några nära och kära som flyttat in och ut.

Men minst lika mycket handlar Nora Szentiványis bok om vad andra världskriget och särskilt diktaturen som följde, gjorde med människorna och landet Ungern. Stora dramatiska skeden som skildras genom det enkla livet, med varsamhet och värme. En vardag i skuggan av angiveri, rädsla och flyktens konsekvenser. Om att välja att fly, modet, rädslan, och att välja att stanna, i tryggheten – eller det invanda. Priset av att leva och växa upp åtskilda. Saknadens pris. Om språket som samhörighet men också särskiljande, när generationerna inte längre har gemensamma ord.

Nora Szentiványi har haft sin mormor kvar där i lägenheten, hennes mor sin mamma. I ögonblicksbilder av besök följer vi hur livet och historien rullar vidare. Murens fall 1989 och första gången föräldrarna kunnat återvända – efter 15 år. Nora har varit där oftare, som flickunge, tonåring och med man och barn.

En pärla om identitet, tillhörighet och tillvarons villkor.

Maria Wallin

Lägenheten
Nora Szentiványi
Albert Bonniers

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021