Socionom på mässa

Idag var den första av årets två Socionomdagar på Älvsjömässan. Varje gång jag går in i mässhallen ryggar jag tillbaka. Det är så stort och opersonligt och alla mässor som hålls här känns likadant.

Väl inne dras jag ändå med in i mängden information som erbjuds av utställarna, många kommer från hem för vård eller boende, hvb. Folk vill gärna prata om det de gör och jag glömmer bort den stora opersonliga hallen.

Jag är inte ensam om att vilja lyssna på psykologen Bo Hejlskog Elvén som med sitt karismatiska sätt föreläser om lågaffektivt bemötande, salen är full. Han pratar om den moraliska pop-out effekten. Det vill säga att den moraliska tanken om att någonting är rätt eller fel kommer först. Sen börjar den mest avancerade kognitiva process. Den kognitiva processen är påverkad av stress. Ju mer stress desto mindre analytisk förmåga med andra ord.

Som socionom träffar jag ofta folk som är i kris. Att kunna hantera känslomässigt kaotiska situationer är vardag för många av socialarbetarna. Hejlskog Elvéns korta råd som är lätta att komma ihåg känns användbara. Att vi skrattar på hans föreläsning och får testa korta övningar med bänkgrannen gör det hela livligt och kul.

Sen lyssnar jag på Laura Hartman, ordförande i Tillitsdelegationen om hennes regeringsuppdrag och arbete. Jag dras in i konferenssalen av just ordet ”Tillitsdelegation” ihop med ordet ledning. Får med mig lite om vad tillitsbaserad styrning skulle kunna vara.

Dagen avslutas med ett försiktigt mingel. Efter ett glas vin går jag hem med fickorna fulla med godis och en nyfikenhet på morgondagen.

Text: Cristina Bornea
Foto: Anna Fredriksson

På bilden syns Cristina Bornea i Akademikerförsäkringars monter. Här får vi veta att drygt en halv miljon svenskar idag har privat sjukförsäkring, ofta genom arbetsgivaren. Arbetsgivaren har ett intresse av att den anställde snabbt får rätt vård. Försäkringen garanterar besök hos specialist inom sex dagar och behandling inom 14 dagar. Att jämföra med vårdgarantins 90 dagar. Som dessutom inte alltid hålls. Priset kan vara mellan 160 -535 kronor i månaden och det går att försäkra sig upp till 70 års ålder. Det du har med dig in i försäkringen omfattas inte. 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021