Insats för placerade barn prisad

Ikväll fick ett fint pris en värdig mottagare när professor Bo Vinnerljung tog emot hedersutmärkelse 2018 från Centeralförbundet för socialt arbete, CSA.

I motiveringen står bland annat:
”Ett centralt tema i Vinnerljungs forskning har varit socialt utsatta barns utveckling. Vad som vägt tungt i motiveringen för hedersutnämningen är att han genom sin forskning påvisat behovet och vikten av att uppmärksamma skola och hälsa för samhällsvårdade barn. Detta är en grupp som har sämst förutsättningar i dessa avseenden och de har sämre odds för att få ett bra liv, jämfört med andra barn. De har en högre risk att få en rad andra problem som vuxna.

Vinnerljungs forskning har visat att det är vanligt att samhällsvårdade barn har stora kunskapsluckor. De har flyttat runt och fått dålig hjälp både hemma och i skolan. Deras hälsoproblem har ofta inte uppmärksammats därför att barnen ställts vid sidan av skolhälsovården. Ofta har den här typen av problem uppstått under samhällsvården och det är svårt att skylla på föräldrarna. Samhället har därför ett stort ansvar.”

Varje konferens som Bo Vinnerljung gästat har han livat upp. Han har en förmåga att presentera sina forskningsresultat med en glöd och en tydlighet som gör att ingen kan missa budskapet. I sitt tacktal gjorde han det igen. Han pekade på att

 • 1/3 av alla nyplacerade barn troligen har indikationer på somatiska ohälsotillstånd som kräver utredning/ev behandling /uppföljning
 • 45 % går troligen omkring med stora hål i tänderna
 • majoriteten troligen har psykiska hälsoproblem som borde utredas och ev behandlas. Och då pratar vi om depressioner och ångest som är behandlingsbara.

Och detta trots att vi har en lag från april 2017 som säger att alla placerade barn ska hälsoundersökas.

Bo Vinnerljung menade att hans egen viktigaste lärdom är att ”socialtjänstens barn ” kräver flerdisciplinär kompetens.
– Det är inte bra om detta blir ett reservat för socionomer och forskare i socialt arbete, sa han.

Det som behövs är närhet till andra professioner som sjuksköterskor, barnläkare, barnpsykiatriker, tandläkare, psykologer och specialpedagoger.

Hedersstipendiet, som utöver äran också är en check på 30 000 kronor, delades ut på CSA:s årsmöte.
På mötet valdes föreningen Maskrosbarn in i styrelsen och pristagaren och representanterna för föreningen ville gärna vara med på samma bild.

– Maskrosbarn har en stor och viktig uppgift, sa Bo Vinnerljung.

Hedersstipendiaten Bo Vinnerljung med verksamhetschef Elin Hågeby Caicedo och
utvecklingschef Therése Jarland från föreningen Maskrosbarn.

Text och bild: Anna Fredriksson
Porträttbild Bo Vinnerljung: Helena Östlund

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

6 Kommentarer

 1. Ewa-Britt den 12 jul 2018 kl 21:09

  Grattis till utmärkelsen Bosse! 2. Titti Mattsson den 27 maj 2018 kl 21:36

  Ett fantastiskt pris till en fantastisk forskare! Varmt grattis! 3. Gunvor Andersson den 26 maj 2018 kl 20:00

  Mina varmaste gratulationer, Bosse. 4. Annemi Skerfving den 24 maj 2018 kl 16:31

  Ett mycket gott val av pristagare. Bosse Vinnerljungs forskning om familjehemsplacerade barn är ovärderlig. Grattis till ett välförtjänt pris Bosse! 5. elisabeth den 17 maj 2018 kl 15:05

  Yes! 6. Christina Koberg den 17 maj 2018 kl 11:35

  Fin utmärkelse för en ovärderlig forskningsinsats! Nu måste vi hjälpas åt att skapa optimala förutsättningar för dessa barn och undomar. Mitt fokus blir skolfrågan. Längtar efter när utredningen om fjärrundervisning och entreprenad leder till en ny lag. Förhoppningsvis innan årsskiftet. Vi är många entreprenörer som har lösningar på gång för att stödja lärandet för vissa inom denna målgrupp.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021