Trampa inte på oss som ligger

Jag har varit medlem i teatergruppen Tro, Hopp & Mod i tio år. I tio år har vi haft teaterträning och teaterföreställningar. Vi har också haft radiobio där en del av oss skådespelare har medverkat. Där har även andra varit med, människor som har haft ett hårt liv men som ändå lyckats med konststycket att leva värdigt.

Vi har inte haft det lätt någon av oss i teatergruppen. Fyra som har varit med i Tro, Hopp & Mod har avlidit. Tommy Persson, Ingemar Andersson och Olle Ahlénius dog 2014. Tommy Berglund dog 2017. De var fortfarande unga, med ett mer rättvist samhälle hade de levt i flera decennier till. Vi i teatergruppen har fått kämpa för att något sånär klara tillvaron.

Tro, Hopp & Mod har fått hjälp av Svensk Socialpolitisk Förening som har stöttat oss i alla lägen. Vi har fått lite stöd och medel från LO och kyrkorna. Kärnhuset vill jag tacka som har låtit oss ha teaterträning i deras lokaler, de har stöttat oss och är våra vänner. Vi fick en del pengar av Umeå kommun under kulturhuvudstadsåret. Men en politiker överklagade beslutet i alla instanser, så det tog över ett år innan vi fick det vi var lovade.

Många politiker har sagt: Gör en ansökan så får ni pengar! Vi har gjort väldigt många ansökningar under årens lopp. Men vi har inte fått de utlovade pengarna.Vi har bjudit upp kommunen och politikerna på dans hundra gånger men fått nobben. Nu har vi fått nog. Nu säger vi nej till att bli uppbjudna i vår tur på dans.

Nu hade vi vår avskedsföreställning på Frälsningsarmén den 4:e maj 2017.

Jag är upprörd och besviken på Umeå kommun och många politiker här.

Vi har blivit förtalade och motarbetade av så många. Signaturen Arg Kulturtant skrev en anonym insändare i VK och menade att vi i teatergruppen och vår teaterledare Leif Stenberg tjänat enormt mycket med pengar. Hon menade att sådana som vi, som lever i skiten, inte skulle ha pengar från kommunen för att kunna berätta om våra liv. Det är så skrattretande och löjeväckande så att jag saknar ord för vad jag ska säga. Jag skulle bara vilja be Arg Kulturtant om en enda sak: Dra åt skogen!!! Men det var Kulturtanten som vann.

Nu har vi i teatergruppen fått nog! Det är långtifrån bara en fråga om pengar. Vi vill bli bemötta med respekt och värdighet.

Idag är det inte så.

Jag och de andra i teatergruppen vill inte alltid bli bespottade och stampade på. Även vi är människor. Vi har rätt att bli bemötta som andra medborgare. Jag är mycket arg och ledsen över hur fruktansvärt dåligt vi har blivit behandlade.

Men nu har den sista droppen runnit över bägaren.

Vi krusar inga bönder.

Vi har helt enkelt fått nog.

Vi kommer inte ge upp hoppet om en ljusare framtid.

Men vi har gett upp hoppet om många politiker och andra människor i Umeå som behandlar oss ovärdigt.

Men vår kämpaglöd och vårat engagemang, vår tro, hopp och mod kan ingen ta ifrån oss.

Vem har vunnit på att Tro, Hopp & Mod lagts ner? Inte är det den vanliga, hederliga och enkla människan. Högdjuren kanske tycker att de har vunnit, men det är en pyrrhus-seger. Vårt tålamod är slut, därför säger vi adjö.

Vi kommer att fortsätta vår kamp för alla människors lika värde, men på andra sätt.

Tro, Hopp & Mod.

Text: Christopher Jarvis
Bild: Helena Östlund

 

Print Friendly, PDF & Email
Postad i , ,

1 Kommentar

  1. […] Christopher är medlem av teatergruppen Tro, hopp och mod i Umeå som Leif har varit ledare för. Läs mer om dem här! […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021