Helga Henschen – konst som lyckopiller

Hela Helga Henschen, Thielska galleriet, Stockholm.( Visas t om 28 januari 2018). Förlängd till 4 februari

De flesta associerar nog Helga Henschen med hennes tecknade prator, en populär genre i dag. Men Helgas kluriga figurer är från 1970- och 1980-talen och ett ganska sent politiskt uppvaknande. När Helga var över 50 blev hon socialdemokrat, hennes bok ”Min gröna dröm är röd” blev en del av partiets valkampanj 1973. Hon var aktivist, feminist, men framförallt var hon medmänniska.
Och den som fått för sig att diskussioner om rasism och invandring är nya kanske förvånas av pratornas budskap, de passar lika bra i dag.

I år är det 100 år sedan Helga Henschen föddes, (1917-2002) som barnbarn till konstsamlaren och bankiren Ernest Thiel. Så det är helt rätt att det är just på Thielska galleriet som hela Helga visas upp. Samtidigt väcker jubileumsutställningen återigen funderingar om  hur vi generellt förvaltar och visar upp kvinnliga konstnärer. Hur kan Helga vara så okänd?

Här får vi se ett konstnärskap som spänner från porträtt i keramik av familjen till skisser som sedan blev utsmyckningen av tunnelbanestationen i Tensta.

Utställningens korta informationstexter är pedagogiska och besökaren får en bra överblick över Helgas liv. För den som vill veta mer har boken ”Som av fåglar genomflugen – Helga Henschen, bildmakare, multikonstnär och aktivist” av Birgitta Holm just kommit ut.

Helga Henschen behärskade många olika genrer. Verkens motiv hämtar inspiration i saga, mytologi, folkkonst och även kristendomens berättelser. Allt utstrålar glädje och kraft.
Hela Helga Henschen är verkligen en utställning att bli glad av.

Text: Anna Fredriksson
Bild: Helga Henschen porträtt i keramik: Peter Weiss, 1946, Helena, 1940-tal, Randi/Rebecca, 1946 och Agnes, 1951. Foto: Per Myrehed/Thielska Galleriet

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021