- 0share
- E-post
– Socialarbetarna behöver två saker, resurser och en förbättrad arbetssituation, sa Åsa Lindhagen vid seminariet Förbättringsresan, om Cecilia Grefves arbete med att stärka den sociala barnavården. Administrativt stöd, handledning, stödjande chefer och mera att säga till om menade socialborgarrådet var avgörande för att få en bra socialtjänst.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Socialstyrelsen redogjorde för ett antal projekt de fått uppgift att genomföra. Det var mycket fokus på hur många kommuner, organisationer och socialarbetare som deltagit, redovisning av tidplaner och vem som gjort vad och mindre på resultat av det man gjort. Projekten handlar bland annat om dokumentation, sju av tio socialarbetare anser att för mycket tid läggs på att dokumentera. Och mycket av det som skrivs är dessutom obegripligt för brukarna. Det stämmer väl överens med vad som är allmänt bekant.
Men när man sedan kom till hur projekten bedrivs kände jag att jag var för gammal och borde gå hem.
Här är det Användardrivna innovationer och Förnyelselabb i samarbete med Svensk Industridesign som ska lösa framtidens samhällsutmaningar och förbättra den sociala barnavården.
Jag undrar om inte skulle vara bättre att, utan kostsamma omvägar över projekt och omständliga modeller, låta socialarbetarna använda och utveckla sin professionella kompetens, ge dem möjlighet att återfå självförtroende och rätten att bestämma över sitt eget arbete. Låta det sociala arbetet styras av enskildas behov och inte av budgeten och olika dokumentationsinstrument. Göra barnen delaktiga och lyfta fram långsiktighet och betydelsen av relationen mellan socialarbetare och klient.
Gun-Lis Angsell
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021