Det svenska hatet

RECENSION Det svenska hatet
En berättelse om vår tid
Gellert Tamas

Efter Tamas avslöjande och inträngande reportagebok ”De apatiska” hade jag höga förväntningar på den tredje delen av hans trilogi om Sverige. Han är en skicklig journalist och ämnet är minst sagt angeläget. Boken handlar om den militanta islamismen och islamofobin men fokus ligger främst på Sverigedemokraterna och deras samröre med extremhögern.

Tamas visar tydligt hur SD utåt försöker verka rumsrena och respektabla – man har bytt ut skinnjackorna och kängorna mot kostym och slips – men internt äger och propagerar partiet för hatsajter som Avpixlat och driver en rent rasistisk opinion.

Merparten av de mer än fem hundra sidorna beskriver Kent Ekeroths hat mot muslimer. Ingenting i hans festande och trista barndom är för litet för att inte återges. Förvisso är det angeläget att granska denne extreme rasist som ju är SD:s rättspolitiske talesman och djupt involverad i counterjihadrörelsen. Men det ger boken slagsida.

I sin iver att visa hur SD och Kent Ekeroth manipulerar försöker Tamas leda i bevis att de orsakat dagens svenskars främlingshat. Alla attitydmätningar som gjorts sedan 1960-talet visar emellertid att trettio till fyrtio procent av svenskarna är främlingsfientliga. Procentandelarna har minskat över tid om än marginellt. Vad som hänt är att hatet hittat ett nytt forum: De sociala medierna. Tidigare fick hatarna nöja sig med klotter, anonyma brev och insändare som sällan publicerades. Nu har tillgången till internet triggat de hatiska att bli mer synliga.

Boken är angelägen, välskriven och avslöjande men något svar på frågan varför så många svenskar är så hatiska ger den inte.

Jan Molin

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

1 Kommentar

  1. […] Ausonius, De apatiska: om makt, myter och manipulation, om skandalen kring de apatiska barnen och Det svenska hatet: en berättelse om vår tid. Om den svenska […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021