Hårdare krav för försörjningsstöd

Idag kom ett utspel från Moderaterna om att de i sin skuggbudget kommer att lägga fram förslag på hårdare krav på de personer som får försörjningsstöd.
Hur det här går ihop med att Socialtjänstlagens försörjningsstöd ska vara det yttersta skyddsnätet när alla andra möjligheter är uttömda får vi anledning att återkomma till i nästa nummer av SocialPolitik. Då kommer vi att ha tema just ”Det yttersta skyddsnätet”.

Tills dess uppmanar vi alla, kanske särskilt moderata riksdagsledamöter, att läsa vår Onådiga lunta. 

Elisabeth Svantesson lanserar ett nytt begrepp: Man behöver öka kraven och inte bidragscurla, säger hon.

Det kan tyckas som en petitess men ordvalet blir något ologiskt.  Om man ska sluta bidragscurla ska man inte lägga sig i mer i de enskilda bidragstagarnas liv, snarare mindre. Vi får hoppas att moderaterna är medvetna om den kontroll som råder idag när den som uppbär försörjningsstöd varje månad ska redovisa kontoutdrag och kvitton. Intressant läsning i sammanhanget kan vara resultatet av ett projekt där personer med psykisk ohälsa fick 500 kronor mer varje månad att spendera som de ville. Vad hände? Jo de blev friskare! 

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

2 Kommentarer

 1. Carina Lundström den 8 okt 2015 kl 13:16

  Jag har skrivit om det förr, men nu är det verkligen dags för Moderaterna att komma ut i verkligheten.
  Skummade igenom skuggbudgeten och det behövdes inte många rader för att förstå att Moderaterna upprepar sitt mantra Arbetslinjen och att de fortfarande anklagar behövande människor för fusk med bidrag.
  Nu har det ju visat sig att de största bidragstagarna bor i Stockholms rika delar där RUT-och RUT avdragen används för, inte enbart lyxrenovering av fastigheten, utan även för att ge de privilegierades barn läxhjälp så de kan behålla försprånget till de fattigare kranskommunerna.
  Arbetslinjen är ett misslyckande. Det enda som skett är att arbetsgivare och anordnare av Fas3 platser fått bidrag, ofta mer än de anställde fått i lön, för att bedriva sin verksamhet med hjälp av skattemedel. Detta går inte ihop med Moderaternas uttalade politik, där marknadskrafter och fri konkurrens är ledstjärnor.
  Men det räcker inte för Moderaterna att omfördela skattekronor genom ROT och RUT. Privata företag och kommunen erbjuds även gratis arbetskraft genom Jobbtorgen. Denna uppfostringsanstalt där arbetslösa som inte får ekonomin att gå ihop ska tvingas in i aktivitet av socialtjänsten. Även här genomsyrar föraktet Moderaternas politik för de icke välbeställda, men även Socialdemokraternas som var de som drev igenom skärpningen av ’Jobbtorgsparagrafen’.
  Vad blir nästa steg i åtstramning för den enskilde när det redan finns en tvingande lagparagraf som skickar ekonomiskt hjälpsökande till Jobbtorg utan möjlighet att överklaga socialtjänstens beslut? Moderaterna måtto om individens frihet gäller tydligen inte alla. / Carina 2. Anna F den 1 okt 2015 kl 18:19

  Om du kollar på vår facebooksida så ser du att många kommer med frågor som de tycker skulle behöva ställas till Moderaterna om de här förslagen. https://www.facebook.com/TidskriftenSocialPolitik?fref=nfLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021