I övergången mellan sjuk och frisk

 

Personer som är deltidssjukskrivna kan behöva individuellt anpassade sjukskrivningsnivåer. Med S och MP i en ny regering finns hopp om förändring från dagens stelbenta system.

Minns ni min frustration över att man tvingas jobba enligt så låsta intervall när man är sjuk? Antingen 25%, 50%, 75% eller 100%? Trots att det inte krävs något vassare verktyg än en miniräkare för att klura ut hur mycket man ska få i lön vid en anställning om annan procentsats än dessa fasta kvartar. Och minns ni att jag efterlyste ett parti som verkar för att ändra på detta?

Nu är det inte sämre än att vi har två sådana partier i regeringsställning. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet driver frågan om en mer individanpassad sjukskrivning. En sjukskrivning där man t ex kan arbeta 42% och vara i vård eller återhämtning 58%. Kan man implementera detta är det ett jättekliv framåt för alla de hel- eller deltidssjuka som idag inte kan jobba till hela sin kapacitet på grund av det stelbenta regelverket.

Vi får nu hoppas att man kommer fram till en förändring i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen där frågan ligger idag. Ingen har något att vinna på att man ska tvinga in människor i kvartar när de besitter en kapacitet som är större än så. I dagens system måste man ofta välja att jobba över eller under sin förmåga. Båda scenarior blir till problem för samhället. De som inte får arbeta till hela sin förmåga blir självklart en förlust i såväl skatt som den egna plånboken. De som jobbar över sin förmåga riskerar sin egen hälsa och belastar arbetsplatsen i onödan.

Låt oss nu följa arbetet med tidsgränserna noggrant. Detta är ett sällan diskuterat problem men drabbar åtskilliga sjukskrivna. Och här finns mycket pengar att hämta för både stat och enskilda. Det är med spänning vi följer socialförsäkringsutredningens arbete. Kvartarna måste bort. Vi behöver se till att alla får jobba efter förmåga.

Monica Armini
monica.armini[at]gmail.com

Monica Armini är samhällsdebattör
grundare av Solrosuppropet och aktiv inom SocialAktion

Vilket parti ändrar stelbent sjukförsäkring

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021