Turist, en film om osedda barn

 

RECENSION FILM:
Turist, SF Bio
Manus och regi Ruben Östlund

Vi känner redan till det fantastiska alplandskapet, snökanoner, grandiosa liftar och till tänderna utrustade slalomåkare. Vackert, tekniskt avancerat.
Välbekant är också innehållet: det handlar om mansrollen. Pappan som flyr från bordet på utomhusserveringen och lämnar frun och barnen, när lavinen närmar sig. Och som sedan inte klarar av att konfronteras med sitt handlande och denna sida av sig själv.
Relationsdrama uppstår.

Rollerna är välspelade och temat både intressant och viktigt. Men dramat är helt centrerat till relationerna mellan föräldrarna. Barnen blir bifigurer för att illustrera kärnfamiljen. Ingen lyssnar på dem, ser dem, pratar med dem, bryr sig. De ropar på pappa, de ropar på mamma, de sitter i sängen och gråter när föräldrarna grälar utanför hotellrumsdörren. När pappan småningom bryter ihop och vrålgråter får barnen rollen som tröstare. Även då ropar de ”pappa, pappa” förskräckta och skrämda över att han gråter. Mamman är upptagen av sitt dilemma, hur hon ska tolka och förhålla sig till de sidor av maken som nu uppdagats.

Jag vet inte om det är medvetet eller omedvetet av Ruben Östlund att barnen inte görs delaktiga. Medvetet skulle kunna vara att visa barns utsatthet när kris uppstår i föräldrarnas relation. Naturligtvis blir barn minst lika rädda som vuxna när en lavin kommer farande rakt emot dem. Men här vänder sig ingen till barnen för att förklara, trösta och lyssna. I stället lämnas de ensamma att gråtande och storögda bevittna föräldrarnas reaktioner av tystnad, gråt och gräl.

Ur ett barnperspektiv skulle filmen kunna ses som en skräcksemester. Det som mamman säger i början av filmen om att göra något tillsammans, förbyts i dess motsats. En familj i kris där barnen inte har någon plats.

Jag har inte sett eller hört en enda recensent som verkar ha noterat att barnen faktiskt är staffage i de vuxnas värld. En del av den tjusiga kulissen.

Gun-Lis Angsell

 

Foto: Fredrik Wenzel, Plattform produktion

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021