S: Vi står upp för en mänsklig sjukförsäkring!

S svarar på Monica Arminis debattinlägg: Partiledare visa var ni står!

För oss socialdemokrater är en väl fungerande sjukförsäkring en omistlig del av välfärden. Den som är sjuk ska ha rätt både till snabb rehabilitering och till ekonomisk trygghet.

Redan när den borgerliga regeringen ändrade reglerna för sjukförsäkringen tog vi strid för en mänsklig sjukförsäkring. Sedan dess har vi tagit flera initiativ i riksdagen för att komma tillrätta med åtminstone de värsta bristerna.

För två år sedan tvingade vi fram något så ovanligt som en extra riksdag för att förändra de regler som styr arbetsmarknadsprövningen vid 180 dagar. Vid samma tillfälle såg vi till att de som utförsäkrats från den tidsbegränsade sjukersättningen och inte hade någon ersättning (nollklassade) fick en ersättning som motsvarade den de tidigare haft. För många av de som råkat allra mest illa ut betydde förändringarna väldigt mycket. Vi hade också föreslagit att utförsäkringarna skulle upphöra men de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i riksdagen röstade emot.

Ett av alla de problem i sjukförsäkringen som måste lösas är rätten till rehabilitering. Många utförsäkras idag utan att ens ha fått möjligheten till vård och rehabilitering. Genom ett initiativ från oss i riksdagen tvingas nu regeringen att återkomma med förslag som säkerställer att människor får den rehabilitering de har behov av och rätt till. Senast i höstens budgetproposition måste regeringen komma med konkreta förslag.

Så sent som förra veckan tog vi ytterligare ett initiativ och stoppade det mycket omstridda verktyget för arbetsförmågeutredningar, till dess att en ordentlig utvärdering har genomförts.

Men vi är förstås inte nöjda med detta. Vi vill stoppa utförsäkringarna, höja taket i sjukförsäkringen så att de flesta faktiskt får ut 80 procent av sin inkomst när de är sjuka, vi vill ytterligare förbättra rehabiliteringen och se till att ersättningsnivån är 80 procent under hela sjukskrivningsperioden. I varje budgetmotion har vi också lagt sådana förslag.

Alla som drabbats vet att sjukförsäkringen inte längre fungerar. Era vittnesmål är viktiga för debatten om en mänsklig sjukförsäkring. Vi behöver vara många som hjälps åt att få förändringar till stånd. Här har till exempel Solrosuppropet, handikapprörelsen och fackföreningsrörelsen gjort viktiga insatser. Låt oss gemensamt jobba för att sjukförsäkringen får det utrymme den förtjänar i valrörelsen 2014.

Tomas Eneroth, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Läs vad de andra partierna svarar:
» Moderaterna svarar Monica Armini!
» Vänsterpartiet svarar Monica Armini!
» Miljöpartiet svarar Monica Armini!

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021