Följer inte LSS

Bara 11% av kommunerna följer upp alla sina beslut om bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom ett år. Det visar Socialstyrelsens kartläggning.
– Risken finns att människor som har svårt att göra sina röster hörda drabbas när ingen kontrollerar att insatserna verkligen fungerar, säger utredaren Staffan Söderberg.
Var i landet man bor spelar också roll eftersom de regionala skillnaderna är stora. I exempelvis Västernorrland följer ingen kommun upp samtliga beslut om bostad med särskild service inom ett år, medan 28 procent av kommunerna och stadsdelarna gör det i Stockholms län.
Ett positivt resultat är att 42 procent av kommunerna och stadsdelarna har haft personer som gått vidare från daglig verksamhet till antingen skyddat arbete eller arbete på den öppna arbetsmarknaden under 2011.

Resultatet visar också att 12% av gruppbostäderna har för många boende.
– Att gruppbostäderna har sju eller fler boende är inte bra. Målet är att undvika en institutionell miljö. Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att bo och leva så likt andra människor som möjligt, säger Staffan Söderberg.
Sammanlagt har drygt 23 000 personer insatsen bostad med särskild service för vuxna enligt LSS, och drygt 31 000 deltar i daglig verksamhet.

Lös mer om undersökningen Öppna jämförelser av stöd till personer med funktionsnedsättning 2012

Läs även andra bloggares åsikter om , , , eller annat intressant.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. […] Bara 11% av kommunerna följer upp alla sina beslut om bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom ett år. Det visar Socialstyrelsens kartläggning. – Risken finns att människor som har svårt att göra sina röster hörda drabbas när ingen kontrollerar att insatserna verkligen fungerar, säger utredaren Staffan Söderberg. Läs mer på socialpolitik.com… […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021