Göring, Förhören 1945
 av Niclas Sennerteg


Göring, Förhören 1945

Niclas Sennerteg

Historiska Media

Ännu en bok om Nazityskland? Ja, tack! För denna kastar delvis nytt ljus över den bakomliggande psykologin. Det handlar om de förhör med Hermann Göring som föregick Nürnbergrättegången. Som genomfördes av segermakterna, nästan dagligen, under sju månader. Göring var ju processens huvudperson. Samtidigt ger boken en nyttig genomgång av det Tusenåriga Rikets uppgång och fall. Författaren, som är journalist, har gjort ett gediget grävjobb i förhörsprotokollen. Göring kommer till tals – vi hör hans röst. Det är både fascinerande och – mycket skrämmande. Och jag fäster mig vid detaljerna. Som att Göring var rädd för åskan… Förvånande är också hans öppenhjärtighet.

Och humor. ”Konsten att förhöra Göring” heter ett kapitel som är extra intressant. Om hur man, åtminstone i början, uttnyttjade hans makalösa fåfänga i ett taktiskt spel. Göring skulle mjukas upp. Han bjöds på rätt många cocktailpartyn… Men fånge No 13 fick snart uppleva total degradering. Hans titlar i Tredje Riket tog fem minuter att läsa upp – nu var Göring bara ”herr”. Nürnebergrättegången dömde honom på alla punkter. Och till döden. Men han tog saken i egna händer…”Amoraliskt odjur” är ett omdöme som hänger sig kvar sedan jag avslutat boken – en bok med rappt språk och flyt. Illustrerad med 17 bilder.

/ÖL


Länk till boken och Adlibris.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021