Socialaktion nu

Nu tar SocialPolitik klivet in i studiecirkelverksamhetens Sverige.
Tillsammans med ett flertal brukarorganisationer. Kursen i webbpublicering är redan full i både Göteborg och Stockholm, men till en skrivarverkstad och en retorik/berättarskola i Göteborg resp. Stockholm finns fortfarande ett antal platser kvar. I Göteborg prioriterad socionomstudenter och på fältet verksamma socialarbetare. I Stockholm medlemmar välkomnar vi särskilt medlemmar i olika brukarorganisationer.

Du kan anmäla ditt intresse här!

Syfte: En mobilisering av svenska röster om och ur verkligheten, när brukarorganisationer, socionomstudenter och på fältet verksamma tillsammans med SocialPolitik lyfter fram kunskap och erfarenhet om diskriminering och utanförskap.

Så här är det: Den ideella Föreningen Socialpolitisk debatt har gett ut SocialPolitik i över 18 år. Vi har lärt oss hur samhället ser ut ur ett underifrånperspektiv. Blivit en respekterad aktör på en alltmer likriktad mediemarknad. Fått presstöd som kulturtidskrift och kunnat ge ut SocialPolitik – mot alla odds. Men i år har vi 64,7 procent i utgivningsstöd jämfört med innan regeringen ändrade reglerna för kulturtidskriftsstödet.

Samtidigt har trycket mot våra spalter ökat, alltfler berättar om allt tuffare villkor – sjukskrivna som utförsäkrats och rasat ner i ekonomisk misär, ungdomar och till Sverige nyanlända som inte släpps in vare sig på arbetsmarknaden eller i socialförsäkringarna, barnfamiljer som gör allt för att dölja sin fattigdom, personer med funktionsnedsättning som är livrädda för att förlora sin assistans och därmed sina möjligheter att både försörja sig och leva ett värdigt liv, et cetera.

En del av våra hjärtefrågor genom åren, som exempelvis social barnavård, skola, utbildning och kultur, missbruk och kriminalitet, funktionshinder, vård och omsorg har tagit en hel del steg framåt i utvecklingen, men ibland jättekliv bakåt. Det är definitivt områden som fortfarande behöver belysas!

Med krympande resurser men med ökat tryck och större förväntningar på att vi ska fortsätta skriva om och sätta fokus på olika brännande frågor, kände vi ett behov av att göra något radikalt – att försöka gå vidare.

Vi satte samman en ansökan till Arvsfonden och fick bifall, 916 000 kronor första året i ett tre-årigt Arvsfondsprojekt, för att driva samarbetet Social aktion.

Syftet är att ge röst åt grupper med egna erfarenheter av utanförskap och diskriminering. Det handlar om att ge medlemmar och deltagare inom olika brukarorganisationer, socionomstudenter och yrkesverksamma möjlighet att mötas och ta del av varandras erfarenheter.

I ett stort ”utbildningsprojekt” utvecklar vi tillsammans verktyg för att kunna sprida information och kunskap – gärna utan reportern som mellanhand och uttolkare. Egenupplevda berättelser och röster om egen erfarenhet ska bära ända fram till makthavare, handläggare, beslutsfattare – och en intresserad allmänhet.

I mars startar vi tre kurser: skrivarverkstad, retorik/berättarskola och webb-publiceringskurs, tre cirklar i Stockholm och tre i Göteborg. Till hösten går ytterligare tre på respektive ort, då med ännu fler brukarorganisationer och föreningar som deltagare. Under de två kommande åren hoppas vi vara igång även i Lund-Malmö.

I ansökan ingår Stiftelsen Gyllenkroken, Vägen ut! kooperativen och Unga Rörelsehindrade i Göteborg, Basta i Nykvarn samt Socialarbetare För Social Aktion i GöteborgRainbow Sweden och Samhällets styvbarn i Stockholm, DHR och Familjevårdsstiftelsen i Göteborg är redan på väg in i satsningen. Flera kommer vi att kunna bjuda in att delta i kommande arrangemang.

I vår avslutar vi med ett seminarium på Lärjeåns trädgårdar i Göteborg, som drivs av Vägen ut! Höstterminen avslutar vi med en konferens som bjuder in i lite vidare kretsar kring de erfarenheter vi skaffat oss under första årets verksamhet.

Under kursens gång publiceras en mängd texter – såväl i SocialPolitik som på socialaktion.nu eller i andra lämpliga sammanhang. Så blir mångas erfarenheter även andras kunskap.
På internet bygger vi ett digitalt torg kring socialaktion.nu – en sida vi utvecklar ihop, samtidigt som vi i webb-publiceringskursen lär oss utveckla både våra egna hemsidor och hur man tar sig fram i sociala medier.

Vi utformar tillsammans seminariet i maj och konferensen till hösten, där deltagarna exempelvis modererar, samarbetar i workshops, berättar inför en större grupp, visar i en utställning eller på annat sätt låter andra ta del av den process som cirkelverksamheten satt igång och den kunskap man tillskansat sig.

I den ursprungliga ansökan till Arvsfonden fanns en vision om att mera genomgripande kunna involvera socionomstudenter i projektet. Att vi skulle kunna initiera ett mera djupgående samarbete med hela landets blivande socialarbetare kring kraften och dynamiken i brukarperspektivet. Inte bara via faktiska möten på de orter vi är fysiskt verksamma, utan i mycket vidare cirklar på landets alla socialhögskolor – via innehållet i SocialPolitik, kring debatten i tidskriften och socialaktion.nu på nätet.

Utan det här mera gundläggande samspelet med landets socionomstudenter når vi inte ända fram – än så länge. Men vår förhoppning är att vi ska nå en bit på väg redan i år och få gehör för vår vision under kommande projektår.

Redan är vi igång med utbildningssatsningen och organisationer som knappt kände till varann tidigare, än mindre samarbetat, sitter i gemensamma planeringsmöten fulla av kreativitet och lust att komma igång. Och kommer att sitta sida vid sida i studiecirklar för att lära ut och lära nytt.
Till den delen av Social aktion återvänder vi i kommande nummer av SocialPolitik.

Var så säker!

Maria Wallin


Läs också Vem är expert? Nya tankar om bilden av socialarbetaren i SocialPolitik nr 1 2012, beställ.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021