Sjuka får betala mera

Regeringen vill höja högkostnadsskyddet för besök inom den öppna hälso- och sjukvården samt för läkemedel från den 1 januari 2012. Inom den öppna hälso- och sjukvården höjs högkostnadsskyddet från 900 kronor till 1 100 kronor och för läkemedel från 1 800 kronor till 2 200 kronor. Förslaget presenteras i regeringens budgetproposition inför 2012.

Stärkt skydd inom den sociala barn- och ungdomsvården
Under nästa år kommer sammanlagt 140 miljoner kronor att avsättas för att stärka skyddet inom den sociala barn- och ungdomsvården. Bland annat ska varje barn som placeras få en egen socialsekreterare med ett uttalat ansvar att följa vården och hålla kontakt med barnet under placeringstiden.

Nationell samordnare mot vräkning
Regeringen föreslår att 8 miljoner kronor ska avsättas för 2012 till fortsatt arbete med att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Bland annat ska en nationell samordnare tillsättas som kan hjälpa kommunerna att tillämpa ett effektivt och kunskapsbaserat vräkningsförebyggande arbete.

Ökat stöd till anhörigvården
Under 2012 bör även stödet till anhörigorganisationerna förstärkas med 2 miljoner kronor per år. Regeringen har sedan tidigare förtydligat socialnämndens ansvar att erbjuda stöd till dem som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk, är äldre eller som har funktionshinder.

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021