Skärp sexköpslagen

Åklagare som arbetar med trafficking vill att den som köper sex av kvinnor som misstänks vara offer för människohandel får ett strängare straff. Det visar en genomgång som P1-programmet Kaliber har gjort.

– Jag tycker att det kan vara ett större brott att köpa sex av en kvinna som är ett tydligt brottsoffer. Som har förts hit och utsatts för våld eller hot för att gå in i prostitution, säger Thomas Ahlstrand, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg i Kaliber den 13 december.

Alltfler nigerianska kvinnor som är offer för människohandel säljer nu sex i Sverige. Men de har varit kända i Europa, och våra grannländer Danmark och Norge i flera år – och det är en ofattbart utsatt situation de lever i. Kaliber liknar deras förhållanden vid slaveri.

Sedan 1999 är det inte tillåtet köpa sex i Sverige. Men mycket har hänt sen dess. Trafficking, alltså människohandel, har blivit mer omfattande och ofta kopplat till prostitution. Det är en av anledningarna till att lagen just nu ses över.

Sju av de åtta åklagare som arbetar med mål som rör människohandel vill skärpa sexköpslagen.

Till P1:s program Kaliber säger de att det är för att markera att det rör sig om ett grövre brott att köpa sex av ett offer för människohandel.

En av åklagarna är tveksam, eftersom han tror att det blir svårt att bevisa att sexköparen kände till att kvinnan utsatts för människohandel.

Men det håller vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand inte med om.

– Det är inte så svårt. Om du hittar en kvinna som är allmänt bortkommen, som inte talar svenska, där du förhandlar med en annan person om priset, kanske förhandlar om platsen med en annan person än kvinnan eller överlämnar pengarna till en annan person. Det finns massor av sådana indikationer, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Lena Olsson, tror däremot inte på förslaget. Att skärpa straffet enbart för de män som köper sex av offer för människohandel är att samtidigt säga att det är mer okej att köpa sex av andra kvinnor, menar hon.

Läs mera om Kalibers sändning den 13 december.

Läs Lena Olssons (v) kritik.


image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021