Ledare SocialPolitik nr 4/09

 

1 Etta.inddNU – inte senare!

Ledaren SocialPolitik nr 4/2009: Jag lånar titeln på en ny rapport från Allmänna Barnhuset: NU – inte senare! Om att hjälpa barn i tid och om klok samhällsekonomi. Att hjälpa barn inom den sociala barnavården utan dröjsmål är inte bara bäst för barnen. Det är också lönsammast, en social investering. Likadant med hemlösa. Där finns också ett mera lönsamt – och värdigt – förhållningssätt (Fast bostad först sid 12). Med mänskliga rättigheter som grundval.

I det här numret av SocialPolitik finns en röd tråd av resonemang kring just rätten till ett värdigt liv och om en rakryggad profession, om mod och kurage – i vår välfärdsstat såväl som i världssamfundet.

Inte bara artikeln om Brian Palmer Mod smittar (sid 22), eller om Yakin Ertürks kamp för kvinnors rättigheter (sid 10).  Kurage är också grunden i två debattartiklar, den ena signerad forskaren Lars Harrysson (GPS för socialtjänsten sid 40) om hur socialt arbete ska kunna förbättras: ”Finns inte resurserna, skaffa dem eller tänk om”. Den andra av Kerstin Wigzell (Räcker lagen – eller inte? sid 8): ”Om socialnämnden eller socialchefen inte ger förutsättningarna så har man ändå ett professionellt ansvar att informera och alarmera utifrån sin sakkunskap och sitt ansvar för klienten.”

Wigzell lägger ett stort ansvar på enskilda socialarbetares axlar. Exempel efter exempel visar att många inte står pall. Gun-Lis Angsell vill därför se lika kraftfulla och tvingande konsekvenser för kommunerna inom social barnavård som nu signaleras inom sjukvården (sid 8).

MODIGA och självständiga politiker har vi också ett stort behov av. Kulturdepartementet vill ta bort utgivningsstödet till samhällsdebatterande tidskrifter som SocialPolitik. Det är minst sagt magstarkt att vilja strypa debatten ett valår! Tryck och distribution är tunga poster och utgivningsbidraget behövs. Ställ krav på alliansens politiker att värna en bred och fri samhällsdebatt! Även om det innebär kritik av den förda politiken. Många infallsvinklar kan – även det – vara lönsammast i längden.

Behöver jag säga att din prenumeration är viktigare än någonsin tidigare – under rådande snålblåst från kulturdepartementet!? Varma vinterhälsningar!

Maria Wallin
redaktör SocialPolitik

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021