Återinrätta Ersättningsnämnden!

Fram till den 30 juni 2016 fanns det i Sverige en verksamhet med namnet Ersättningsnämnden. Tanken med denna nämnd var att hjälpa personer som blivit utsatta för vanvård som barn och unga. Tyvärr var det långt ifrån alla som ville ha hjälp som också fick hjälp. Dessutom var det inte alla som kunde få sin sak prövad. Detta är en stor skandal i det moderna Sverige. Du som upplevt vanvård som barn och ung ska givetvis kunna få hjälp. Detta ska vara en grundläggande rättighet.

Därför verkar jag för att Ersättningsnämnden ska kunna fortsätta sin verksamhet för att kunna ge alla personer som utsatts för vanvård som barn och unga stöd och upprättelse. En sådan nämnd kan också bidra till att motverka vanvård av barn och unga i framtiden. Det är viktigt att nämnden finns kvar så länge ett behov av den finns.

Jag blev som ung anklagad för oerhört grov kriminalitet. Dömd i allmän domstol blev jag aldrig men socialtjänsten pekade ut mig som en person som begått grov kriminalitet i form av bland annat strypningsförsök och dödshot och lyckades genom sina lögner få igenom ett omhändertagande enligt LVU där (dåvarande) länsrätten inte kunde beskriva vad jag konkret gjort för fel. Det kallades för “socialt nedbrytande beteende” men vad detta innebar i praktiken förklarades aldrig. Givetvis borde denna dom ha blivit underkänd. Dessutom borde Europakonventionen ha skyddat mig men detta skedde tyvärr inte. Jag fick på detta sätt uppleva vad ett liv i ofrihet innebär.

Psykiska och traumatiska besvär på grund av socialtjänstens och länsrättens agerande har jag levt med i många år och det är svårt att få riktig hjälp från samhället. Till detta måste även lagen göras betydligt mer rättssäker för att oskyldiga personer inte skall drabbas av övergrepp.

Vi måste få igång en bred debatt i frågan.

”Berörd”

 

Läs vår serie om upprättelseprocessen för personer som vanvårdats i fosterhem och på barnhem!

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

SOCIALPOLITIK NR 1 2018

Send this to a friend