Många sätt att vara fattig i Sverige

Vad betyder det att vara fattig i Sverige idag? Ja vi är inte ens överens om begreppen och om att man faktiskt kan vara fattig här.

Illustration: Johanna Gustafsson | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2017

Det finns ingen officiell definition. Kanske bidrar det till att göra fattigdomen osynlig – men den finns. Ingen behöver svälta i Sverige idag, säger de som tycker vi ska prata om absolut fattigdom. Då räknas tillgångar att leva av under en viss nivå, två dollar per dag är ett internationellt mått.
Relativ fattigdom tar däremot hänsyn till skillnader mellan olika individer i ett samhälle. EU:s definition av begreppet är att den disponibla inkomsten är lägre än 60 procent av medianinkomsten i landet.
Oavsett definition lever många i Sverige idag med mycket små inkomster. Och de finns överallt ibland oss. Här kan du prova några av deras kläder.

Ensamstående förälder i låglöneyrke
389 000 LO-kvinnor arbetar deltid, i genomsnitt 79 procent av heltid. Vanligast är deltid inom städ, handel och vård- och omsorg. Kvinnor i service- och tjänsteyrken tjänar markant mindre än män inom andra arbetar­yrken. Kombinationen osäkra arbetstillfällen och låga löner kallas av LO för det gräns­lösa arbetet. LO-kvinnor har också störst problem med att det inte finns barnomsorg på obekväma tider. På arbetsplatser med dålig facklig organisering är utsattheten större.
Ett exempel på en lön är 16 275 :– (genomsnittslön städare, 75 procent av heltid).
Källa: LO

Ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd/socialbidrag
220 000 hushåll fick ekonomiskt bistånd 2016. Det är den lägsta siffran sedan 2012. Fördelningen är mycket ojämn mellan olika kommuner. Försörjningsstödet består av riksnorm och faktiska kostnader för hyra, el, hem­försäkring, arbetsresor och fackförbundsavgift. Riksnormen bestäms av regeringen. 2017 är den 3 930 :– för ensamstående. Det ska täcka; livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror, dagstidning, telefon och TV-avgift.
Källa: Socialstyrelsen

Förbehållsbelopp efter utmätning på lön (existensminimum)
101 538 personer har just nu skulder som staten tar in, innan lön, annan ersättning eller pension betalas ut. Här ingår också barn­bidrag. Det som lämnas kvar kallas förbehållsbelopp och består av boendekostnad och ett normalbelopp. För 2017 är normalbeloppet 4 734 :– för ensamstående och 2 512 :– för barn till och med 6 år. Tillägg kan göras för arbetsresor, barnomsorg, medicin med mera.
Källa: Kronofogdemyndigheten

Garantipension
697 900 personer hade garantipension 2016. Ett grundskydd för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Som mest kan garantipensionen bli 7 952 :– före skatt, för ensamstående. Men de flesta hade också någon form av inkomstpension. 70 000 hade endast garantipension. Möjlighet finns att söka skattefritt bostadstillägg, maxbeloppet är 5 090 :–.
Källa: Pensionsmyndigheten

Asylsökande
86  836 personer får dagersättning, 71 :–/dag, 2 130 :– för en månad. Där Migrationsverket serverar mat görs avdrag med 47 :–/dag. Dagersättningen ska räcka till kläder och skor, sjukvård och medicin, tandvård, hygien­artiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter. Särskilt bidrag kan ges till sådant som glasögon eller barnvagn.
Källa: Migrationsverket

Garantiersättning
(tidigare förtidspension)
187 000 personer hade garantiersättning 2016. Den utbetalas till den som aldrig jobbat eller haft låga inkomster, är mellan 19 och 65 år och inte förväntas kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Det skattepliktiga beloppet är 9 147 :– /månad för den som får tillgodo­räkna sig maximal bosättningstid i Sverige.
Räknas upp, eller ner, med prisbasbeloppet. Möjlighet finns att söka bostadstillägg.
Källa: Försäkringskassan

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

5 Kommentarer

  1. Andreas Öller den 19 aug 2019 kl 17:41

    Fallet kan vara snabbt och drastiskt. Tänk om du skiljer dig, blir sjuk och så på kortare tid äb du tror så har för mycket kvar av månaden när pengarna är slut. Inte en kul sits att hamna i med familj. Vi måste ha mycket förståelse och empati för människor som hamnat i ett svårt läge.



  2. Ulla Britt Larsson den 30 okt 2018 kl 02:19

    Visst kan du svälta i Sverige. Blir du sjuk och förlorar rätten till A-kassans ramregler / FK:s SGI hamnar du garanterat i total fattigdom i Sverige 2018. Du behöver inte vara psykiskt sjuk eller störd som många tror. Jag vet att det går att hamna så här fel i Sverige 2018. Det pga. politiker som skär i rätten till existens. Många tror att socialtjänsten hjälper dig, nej, nej, nej, de ser bara till så du hamnar i mer fattigdom genom att ta precis allt av värde som tex en moped, gammal bil osv allt tar det om de bedömer ett värde på det. För att ens få chansen att behålla det tvingas du ta upp det i Förvaltningsrätten och det trots att du kanske är sjukskriven av en läkare pga. allvarliga hälsoproblem osv. Ja inte blir man friskare eller rikare av det men så ser det faktiskt ut i Sverige 2018. Fattigfällan är en bok som lite beskriver det jag tar upp. Ett litet smakprov på en bisarr verklighet som väntar den som inte planerar sin sjukdom med Försäkringskassans SGI. Du förlorar även lägenheten osv då du inte kan betala hyran. Två år går alldeles utmärkt att bråka för sin existentiella rätt. Ja det är i Sverige 2018 och snart 2019 som det är så. Alla är lika mycket värda varje valår men annars är politikerna mer värda då de har rätten att göra dig fattigare för att göra sig rikare. Ja kolla deras sjukvillkor alt pensionsavtal osv. Garantilön går att läsa mer om på Riksdagens hemsida. Trist men sant. Bara kolla upp allt jag påstår om någon ifrågasätter det jag säger. Jag vet att man kan hamna så här fel pga att Sjukförsäkringssystemet inte fungerar. Det leder även till ökade psykiska sjukdomar då många tvingas söka psykiatrisk vård att hantera ett liv utan rätt till värdighet. Det finns ingen hjälp att få i Sverige. Sorry men så jävla illa är det. Glöm allt vad trygghet heter. Slaveriet är inte avskaffat heller. Därför är det som det är. Alla ska jobba tills de dör. Helst innan pensionsålder så en politiker kan bibehålla sin lön och motivera till högre pensionsålder för de som tjänar mindre. Politiker är våra största bidragstagare i Sverige. De kostar alldeles för mycket.



  3. wanja olsson den 7 sep 2018 kl 10:17

    garantiersättning är ju så gott omöjligt att få även när man är berättigad till det, tyvärr



  4. […] garanterar ett bra liv även för dem som har otur och drabbas hårt. Fler behöver få veta hur det verkligen ser ut. Och fundera över vem som är värd i det samhälle vi har och det vi vill […]



  5. Ann-Sofie Högman den 15 okt 2017 kl 02:58

    Vi är många!



Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021