Faktorer i ungdomen påverkar arbetslivet långt senare

Ungdomars psykiska hälsa, personlighet, förmåga att anpassa sig i skolan samt intelligensnivå påverkar hela deras arbetsliv. Det visar en ny rapport från IFAU. Faktorerna förklarar också delvis sambandet mellan ungdomsarbetslöshet och framtida arbetslöshet.

Rapportförfattarna följer ungefär 50 000 män genom arbetslivet – från sena tonår till pensionsåldern. De visar att de unga män som hade lägre resultat på intelligenstester vid mönstringen löper högre risk för arbetslöshet och förtidspension hela arbetslivet. Även mental hälsa samt svårigheter under skolgång eller tidigt arbetsliv kan kopplas till arbetslöshet och förtidspension, oavsett resultat på intelligenstesterna.

– Vi ser att många saker tycks spela in för hur det går i arbetslivet, säger Andreas Lundin som är en av rapportförfattarna. Dessutom väljer grupper med olika förutsättningar ofta olika utbildning och yrke. Det leder i sin tur till att de hamnar i skilda arbetsmiljöer med olika belastning, vilket förstärker skillnaderna i arbetslivet.