Den stora palestinska katastrofen

I år är det 65 år sedan den i palestinska ögon stora katastrofen skedde – på arabiska Al Nakba – då 750 000 palestinier flydde eller fördrevs från sina hem där de bott sedan generationer tillbaka, och då den judiska staten Israel utropades. Om detta har nu författaren Bernt Hermele (som själv är av judisk härkomst) och fotografen Cato Lein gjort en bok: Nakba – katastrof inför våra ögon.

Under tre år har de träffat ett sjuttiotal palestinska flyktingar på det av Israel ockuperade Västbanken, i Jordanien, Libanon, Sverige och Israel och samtalat om vad som hände då för ett drygt halvt sekel sedan. Det är röster och vittnesmål från både rika och fattiga, från människor som lyckats fly till välbärgade områden men även sådana som fortfarande bor kvar i eländiga flyktingläger.

Jag var själv i Israel och Palestina för exakt tio år sedan och fick med egna ögon uppleva hur denna katastrof fortfarande pågår och påverkar människors vardag. Hur hus fortfarande rivs och kartor ritas om och hur den israeliska kolonisationen uppehålls genom nya bosättningar.

Det är starka berättelser som Bernt Hermele har fångat och dessa förstärks med de fantastiska bilder som Cato Lein tagit. Denna bok är oerhört viktig då många som var med under den stora katastrofen börjar bli gamla och deras röster kommer att försvinna med tiden. Speciellt viktig nu när det israeliska styret blir alltmer ultranationalistiskt och många attacker har skett mot bland annat ett av de största palestinska flyktinglägren i Jenin.

Läs boken och titta på bilderna och glöm aldrig vad som hänt. Många palestinier har fortfarande kvar nycklarna till sina hem för att inte glömma och för att hålla hoppet uppe.

Text: Peter Roth
Foto: Cato Lein

Nakba
Katastrof inför våra ögon
Bernt Hermele & Cato Lein
Ordfront förlag

Kenneth Hermele är ekonom och författare. Efter ett tjugotal skrifter om internationell ekonomi kom En shtetl i Stockholm, en självbiografisk berättelse om en judisk uppväxt på Södermalm som nominerades till Augustpriset 2018. Hermele är aktuell med boken Inte som lamm till slakt om judiskt motstånd mot Nazityskland. Cato Lein fick Svenska Fotobokspriset 2023 för Northern Silence, där han med där han med sin kamera har skildrat norska Finnmarken.