Kärleksfull judisk familjeskildring

Boken är en självbiografi och beskriver den judiska pojken Kenneths uppväxt i 1950-talets Stockholm. Den nominerades till Augustpriset 2018.

Kenneths judiska föräldrar flydde till Sverige redan på 1930-talet och undkom på det sättet koncentrationslägren, förintelsen och de värsta förföljelserna. Men det gjorde dock inte många av deras släktingar.

Kenneths mamma vill fortsätta att vara den judiska läran och de judiska traditionerna trogen medans pappan är mer pragmatisk och vill ge familjen en trygg ekonomisk framtid. Han börjar i liten skala som kringresande leksaksförsäljare, men har till slut byggt upp ett stabilt företag i leksaksbranschen. Ett företag som varken Kenneth eller hans bror vill överta – till pappans stora sorg.

Mellan dessa olika ambitioner uppstår en hel del slitningar som naturligtvis påverkar Kenneth. Kanske är det dessa slitningar som gör att Kenneth väljer att engagera sig i 68-rörelsen och då även blir kritisk till den judiska staten Israel.

Boken är en kärleksfull familjeskildring som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Min enda kritik är att den innehåller en mängd olika ord på jiddisch, som jag inte riktigt förstod. Det gjorde att jag kände mig lite utanför när jag läste texten. Tills jag upptäckte att det i slutet av boken finns både ordförklaringar och översättningar. Där står till exempel att ”shtetl” betyder ”by med stor judisk befolkning”.

Peter Roth

En shtetl i Stockholm
Kenneth Hermele
Svante Weyler Bokförlag AB

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021