TANKESMEDJAN DET FINNS BRUK FÖR ALLA

Vad finns att göra som inte handlar om att välta skrivbord och skrika i förtvivlan för alla som inte är behövda? I vår teatergrupp Tro, hopp och mod bär skådespelarna på erfarenheter om samhällets och medmänniskornas svek.

Hur vi jobbar med en mejsel för att hjälpa myndigheterna att göra ett bättre jobb. Om Solkraft i Skellefteå som tog emot patienter från de nedlagda mentalsjukhusen och såg till att de blev behövda. Där började stat, kommun och landsting att samarbeta så att patienterna fick arbete, bostad, blev behövda och ingick i ett sammanhang, de använde mejseln.

Där är samhället till för människorna, inte tvärtom. Inte minst blev det ett lyft för alla myndighetsanställda när de dittills tomma orden om samverkan fylldes med innehåll. Samma modell använder Solkraft för fångar, det funkar utmärkt. Återfallen i kriminalitet minskar drastiskt, istället arbetar de, bildar familj, slussas ut i det ordinarie arbetslivet och upplever mening med livet.

Hur vi samarbetar med Bruk för alla i Falköping som har samma ideologi. Hur vi bildat en tankesmedja och tagit fram ett program för hur alla hundratusentals människor som idag är slängda på sophögen ska bli behövda. I den ingår även Karl-Petter Thorwaldsson från LO och de tidigare riksdagsledamöterna Mariann Ytterberg och Jan Fransson.

Nedan finns en länk till en text som beskriver början till en lösning så att alla människor blir behövda och ingår i ett sammanhang.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021