”Polisen ska tåla mer än andra – inte mindre”

DEBATT
Jag jobbar inom psykiatrin – och tar inte åt mig när någon spottar på mig eller kallar mig hora. Det skriver Stellan Nilsson, journalist och mentalskötare med anledning av den nya lag som trädde i kraft den 2 juli och som innebär att det är förbjudet att förolämpa eller svära åt tjänstemän som till exempel poliser, lärare och socialsekreterare.

Jag arbetar inom psykiatrin. Jag har blivit kallad “hora”, “äckel”, “satan”, “dö”. Jag har blivit slagen, spottad på och hotad. Det är en del av mitt arbete – för jag vet att människan framför mig oftast inte menar det, utan talar ur smärta, förtvivlan eller psykos. Och jag har aldrig ansett att det ger mig rätten att slå tillbaka. Jag har aldrig tänkt att den människan ska fängslas för sina ord. Jag har aldrig använt mitt yrke som ett skydd för min egen stolthet.

Men nu har vi i
Sverige infört en lag som gör det möjligt för en polis att säga: “Du kallade mig hora – nu har jag rätt att gripa dig, bötfälla dig, kanske få dig fängslad.” Vad är det för samhälle vi bygger?

Jag jobbar med några av de mest utsatta människorna vi har. De behöver bemötas med lugn, inte maktspråk. Att kalla någon i uniform för ett fult ord ska inte vara ett brott – det ska vara ett test av den maktens mognad. Kan du stå pall för det du valt att bära? Om inte, ska du inte ha makten.

Polisen ska tåla mer än andra – inte mindre. Att införa fängelse för att “förolämpa” en polis är inte ett skydd för ordningen. Det är ett hot mot respekten. För verklig respekt bygger inte på rädsla, utan på förtroende.

Den här lagen kommer inte skapa trygghet – den kommer skapa tystnad. Misstro. Rädsla. Och det är vi som jobbar i vården, i socialtjänsten, i skolan – vi vet vad det innebär att möta människors svåraste sidor. Vi vet att makt aldrig får handla om prestige. Vi vet att samhället har förändrats – och att svaret inte är hårdare tag, utan större förståelse.

Stellan Nilsson, journalist och mentalskötare