- 0share
- E-post
Vi var representanter för tre organisationer, Street Minds, tidskriften SocialPolitik samt Kvinnor utan adress, där jag är ordförande, som åkte på studiebesök till Finland för att lära oss hur man arbetar med hemlöshet där. Vi träffade Y-stiftelsen, besökte Frälsningsarmén samt träffade representanter från Hemlösas förening.
I Finland bestämde sig politiker år 2008 gemensamt för att avskaffa hemlösheten. Varför? Vintern hade varit mycket kall och flera människor hade frusit ihjäl på gatan. Detta ville man aldrig mer uppleva.
Hur gjorde man?
Man renoverade alla gamla härbärgen och anammade den amerikanska modellen Housing First – och halverade därefter hemlösheten på bara ett decennium.
Imponerande. I Finland förstår människor att de måste hjälpa varandra, här i Sverige bor människor i yttersta fattigdom och hemlöshet – samtidigt som Sverige redovisar till FN att hemlöshet inte finns.
Denna vecka är det höstlov och det betyder att barnen ska ha det roligt, men vad ser jag – en mor och en dotter går och nosar i papperskorgar och samlar burkar och flaskor som man kan panta för några enstaka kronor i utbyte. När jag noterade dem undrade jag varför ingen kan se den enorma armé av hemlösa, fattiga och människor som lever i konstant nöd?
Jag var skeptisk före avresan till Finland, men när jag gick genom stan såg jag inte: personer beroende och berusade av alkohol, slitna, ovårdade människor som kissar på sig och luktar skit, ingen sov bland buskarna, jag fick inte se nålar eller kondomer hängande på grenar, inget skräp, allt var rent och prydligt. Bravo Finland!
Men frågan återstår i Sverige – vem ska leda folket ut ur fattigdom och hemlöshet? Ulf Kristersson vill sitta på sin stol och styra till år 2030 men är han kapabel att lösa mål nummer 1 i FN s Agenda 2030? Utrota fattigdomen.
Svaret är tydligt: Nej!
Text: Irina Bagley
Foto: Mariana
Fler fattigyngre
Tjänstepensionsföretaget Alecta pekar i en rapport, baserad på siffror från Statistiska centralbyrån, på att hela 30 procent i åldrarna 20-29 är låginkomsttagare. I åldersspannet från 60 år och upp till 87 beräknas mellan 10 och 13 procent vara låginkomsttagare.
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021