Kampen om pantburkarna hårdnar

Många köper vatten, läsk eller juice i behållare som ger pant. För en del av befolkningen är panten, 1 krona, inte en så stor kostnad. För fattiga, hemlösa och bostadslösa är den en inkomstkälla som man inte kan leva utan. Och kriget om burkarna hårdnar i takt med att fattigdomen ökar.

De som har råd slänger dessa pantburkar och flaskor, för de som behöver pengarna är kärlen en nödvändig tillgång.

Ungdomar trampar lätt på en aluminiumburk och den blir platt och vips är pengarna borta.

Varför införde man pantkostnaden? Jo, för att hålla miljön ren, för mindre skräp i naturen, för att metall och plast kan bearbetas och användas på nytt.

De fattiga som samlar burkar behöver pengarna som de inte kan få på något annat sätt. Det sorgligaste är att det är många pensionärer som tyvärr måste börja samla burkar för att deras ekonomi inte stämmer överens med alla dessa kostnader som de måste betala, men inte har råd med efter 40 års arbete i Sverige.

De går ut och samlar burkar för att kunna betala tandvård för 5 000 kronor, en summa som bara räcker till att dra ut fem tänder ur deras käke.

Andra samlar för att betala mat och kläder. Det finns också väldigt många utländska burksamlare som kommer från Rumänien och andra fattiga länder i EU.

Okej, du har sett alla dessa burksamlare överallt och en dag vill du gå ut och prova själv för att få en extra slant. Du dyker in i den här miljön utan att tydligt förstå att det kan vara väldigt farligt. Som kvinna eller äldre har du ingen respekt, inget värde med dig. Du förvandlas till en smutsig och snuskig burksamlare och spelet kan börja.

Du kan bli knuffad, slagen och anmäld till vakterna, det här är en värld helt utan rättvisa. Jakten på burkarna sker i stenhård konkurrens.

Du ser en medarbetare vid ett företag som har ansvar för att köra tunnelbana och tåg, han har sin uniform som visar företagets namn mycket tydligt, och på vägen till och från jobbet samlar han burkar. På sin rast går han ut på Stockholms central och samlar burkar! Om en person lämnar sitt arbetspass för att samla in fyra burkar då undrar jag om lönen inte räcker? Producerar detta bolag där han jobbar fattigdom? Den fattigdom som vi alla tillsammans ska bekämpa enligt Agenda 2030:s allra första mål: Ingen fattigdom.

Jag vet att inget arbete är lätt, men om de som redan har lön måste ta burkar från de som ingen inkomst alls har – vilket samhälle har vi då?

Text: Irina Bagley
Foto: Anna Fredriksson

Läs Irinas tidigare text om svårigheten att få kontanter för burkarna i affärerna: Fattiga gör gratis miljöarbete

En pantburk tas upp ur en papperskorg
Hårdare ekonomiska tider ger fler burksamlare.
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021