Kortroman om konst och makt

Professorn i konstteori och tidigare chefen för Moderna Museet, Daniel Birnbaum, har precis utkommit med sin andra skönlitterära bok, Schellenbergs ring. Det är en intressant kortroman om konst och makt där verkligheten och fantasin korsas på ett svindlande vis.

Året är 1942 och andra världskriget rasar för fullt, men ändå ska Sverige medverka vid den komprometterade Venedigbiennalen och en ung konsthistoriker får uppdraget att frakta de svenska bidragen till utställningen i en plomberad tågvagn som tar honom genom Europa. I Venedig träffar han på den gåtfulle tyske officeren Walter Schellenberg som har oanade kopplingar till Sverige.

Vi får genom boken möta en hel del olika svenskar och vad som är sant eller uppdiktat vet jag inte, men det är intressant att få möta dessa kända människor i en drömsk roman som denna.

Genomgående i boken, som en chimär, svävar den berömda mytiska byggnaden som författaren kallar för Templet, ritat av vännen och arkitekten Paul Hedqvist. I verkligheten heter denna byggnad Uggleviksreservoaren och står gömd i Lill-Jansskogen i Stockholm.

Om du inte själv har sett den vattenreservoaren tycker jag att du ska ta dig dit och sedan läsa denna fina kortroman på drygt hundra sidor.

Peter Roth

Schellenbergs ring
Daniel Birnbaum
Albert Bonniers förlag