En hyllning till alla modiga människor

Att få följa ett gäng konstnärer som glider runt och fixar saker att skapa konstverk av, den upplevelsen var otroligt mörk, rå och j—ligt abstrakt. ”Gör det själv” är en helt underbar utställning om än lite liten. Personalen var också bedårande bra.

Först tror jag inte att jag fattade vad utställningen handlade om. Sedan slog innebörden mig och jag fattade poängen.  Jag såg då verken som de ska ses och blev starkt berörd av konsten som via sin nakenhet skapade ett nästan fysiskt illamående tack vare sin råa realism. Att skapa konst är lika viktigt som själva verken.

Ta dig till Kulturhuset och titta på utställningen ”Gör de själv”. Ditt liv kommer bli mycket berikat av det besöket. De fantastiska konstnärerna är:
Charlotte Johannesson
KjARTtan Slettemark
Linnéa Sjöberg
Moki Cherry
Ragnar Persson
Renate Bauer
Sture Johann


MJ

***

En utställning av åtta svenska konstnärer, i olika stilar och ideer. Allt ifrån gatukonst, skulpturer, målningar till digital konst, skivomslag och skateboard design.

Vi tar oss till Kulturhuset och efter en kortare trevlig pratstund med killen bakom kassan, och tipset från honom att börja utställningen från slutet och gå mot början, så var det precis vad vi bestämde oss för att göra. Där fanns en ungefär femton minuter lång film, om ett gäng konstnärer kallade Toxoplasma som åker till olika platser runt om i Stockholm för att samla material till sin konst och blivande utställning.

Vad som sedan väntade var en fantastisk upplevelse i uttryck, former, färger och känslor. En väldigt stark och närvarande upplevelse tyckte vi båda.

Min vän och kollega som var med , och som tydligen har en liten religiös ådra i sig, utbrast helt otippat vid ett tillfälle: ”Okristlit!” när vi gick förbi tavlor målade av Renate Bauer föreställande nakna personer. Vilket fick mig att flina till och tänka på att konst helt klart kan provocera och väcka känslor.
Kanske har ni sett hennes A4 ark med text om samhällets förfall, som suttit runt Stockholm sedan 80-talet.

Vi njuter av de otaliga verken, fullt med guldkorn. Ragnar Persson:s mörka Metal-stil på teckningar, kläder, skivomslag m m. En teckning som fick mig att tänka på något mellanting mellan Dr Monroe:s Island och Mumindalen fastnade jag specifikt för.

Vi såg en kort film om Lena Svedbergs liv, hon var en del av redaktionen på tidningen Puss, och tittade på digital konst av Charlotte Johannesson.  En fantastiskt utställning man inte vill missa, så ska inte avslöja allt utan rekommenderar alla att gå och se den.

Tero Tanner

Foto av Leonord Stenberg på på verk av Kjartan Slettemark

”Gör det själv”
Utställning på Kulturhuset, Stockholm
Galleri 3, plan 3
t o m 11 augusti 2024

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021