Gangsters i den lilla byn

Det är en ordentlig rövarkula som dansken har dragit igång ute på den anonyma skånska landsorten i filmen Scapegoat. Den är ungefär så stökig som man tänker sig att en svartklubb som drivs av ett kriminellt MC-gäng ska se ut multiplicerat med åtminstone tre. Dansken är gangsterledaren, spelad av Dejan Cukic från Snabba Cash, som sprider skräck och väcker ilska bland lokala invånare.

I andra ändan utgör en vacker kyrka ett centrum, belägen i Tygelsjö strax söder om Malmö, vars stilla oskuldsfullhet kryddas av barnkörer i olika åldrar. Här jobbar prästen Sam efter mörkt förflutet i den kriminella världen. Han ställs inför ett svårt dilemma när gänget flyttar in och börjar locka ortens unga. Ska han ligga lågt för att inte förvärra situationen, inte minst för sig själv, eller ska han agera med den kraft och erfarenhet han har från sitt tidigare liv, som byborna ber om?

Även om filmen på sina ställen blir överdriven så finns där en trovärdighet i skådespeleriet. Dejan får till en obehaglig överlägsenhet när han lindar in sina hot, ungefär som det brukar låta när gangsters ska gestaltas och även Sam, spelad av Tobias Hjelm, gör en god insats, om än något tystlåten. Historien ligger inte så långt från verkligheten. För knappt tio år sedan drabbades ett par mindre kommuner norr om Göteborg av liknande problem när så väl Hells Angels som Bandidos valde att etablera sig där.

Filmen hade gärna fått vara en halvtimme längre så att motsättningen mellan den onde och den gode hade kunnat byggas upp i fler steg än nu.

Scapegoat
Regi: Marcus Ovnell
Njutafilms