Vidga dina kulturella vyer

Vi stockholmare har nu Kulturnatten i antågande den 20:e april. Ett ypperligt tillfälle att reflektera och låta oss förföras av kulturen och dess olika uttryck.

Vad är kultur? Finns det fin kultur och finns det ful kultur? Jag är ingen kulturvetare eller akademiskt bildad inom området, men har så långt jag kan minnas varit en flitig kulturkonsument. Det jag här ger uttryck för är mina personliga reflektioner.

Kultur betyder odling, ganska träffande tycker jag. För det är väl det de handlar om. Med kulturen odlar vi oss själva. På frågan om det finns något som kan kallas fin kultur tycker jag att det är bullshit.

Om du älskar dansband eller opera är ingen skillnad. Det som är ditt kulturuttryck, det vill säga det du tycker är bra kultur, är fin kultur för dig. Punkt slut.

Men man bör alltid vara beredd att vidga sina vyer och det är just det som Stockholms Kulturnatt så generöst ger oss möjlighet till. Vi stockholmare har under denna natt ett gratis utbud av alla kulturuttryck.

Så passa på att göra en vidare bekantskap, vem vet vad du finner? Jag har en viss föraning om att du kan finna fler sidor av dig själv än du kanske anar att du hade.

Kära läsare, nyttja Kulturnatten. Upplev kultur som du kanske inte är van vid att se eller höra. Och om du har lust, skriv gärna några rader in till oss på [email protected] och uttryck vad du upplevt och tycker.

Vem vet – du kanske är en blivande kulturrecensent?

Om Kulturnatt Stockholm

Lördagen den 20 april 2024 klockan 18.00 till 24.00 öppnar kulturverksamheter över hela Stockholm upp sina dörrar och bjuder besökare på oförglömliga kulturupplevelser – med fri entré för alla. För alla nattugglor fortsätter dessutom Kulturnatten ända till klockan 02.00 på Skeppsholmen.

Kulturnatt Stockholm är ett samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms kulturliv. Stockholms stads kulturförvaltning samordnar och marknadsför evenemanget medan kulturlivet står för det kulturella innehållet – själva programmet.