Den starkes rätt

Den ryske oppositionella journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorina har fullständigt orädd stuckit in handen i ett getingbo. I sin första svenska reportagebok Imperiets barn skildrar hon den postsovjetiska diasporan i i Sverige, ett parallell-samhälle alldeles under ytan, likt ett tunt lager av mykorrhiza vars trådar är invävda i det dagliga livet. Den gemensamma nämnaren är det ryskspråkiga ursprunget där den starkes rätt råder varvat med rädslan för att en dag tvingas lämna svensk mark. För hur vidrigt livet än ter sig här, livegna i så kallade underjordiska ”vandrarhem” där man delar på ett begränsat utrymme för mat, toalett och vila så är det sju resor värre i Ryssland och de sovjetiska grannländerna. För de ryska muslimska hedersutsatta kvinnorna är skillnaden dock inte så stor eftersom familj och omgivning utövar lika stark kontroll som i hemlandet.

Alla tycks vara införstådda med spelreglerna, att alla luras, alla blir lurade, att fuska och komma undan med den bästa bluffen. Utlovade futtiga svarta ersättningar betalas inte alltid ut efter utfört arbete och den illegale arbetare som måhända opponerar sig riskerar att få ett kokt stryk eller avslöjas för svenska myndigheter. Skulle den utsatte anlita den kaukasiska maffian för att få ut sina pengar så är det kutym att maffian behåller hälften. Ibland betalas lön för syns skull med villkoret att mottagare betalar tillbaka en summa efteråt. Människor på flykt lockas att betala stora summor pengar för saker som det svenska samhället står för. Kom hit, arbete erbjuds, hotell och mat ingår, betala si och så mycket, kan det stå i annonserna och sen lämnas de nyanlända åt sitt öde utanför Migrationsverkets boenden efter att ha skickat sina pengar.

På sajten Svenska palmen sker alla tänkbara former av sökningar och erbjudanden i denna ryska kultur. Liza Alexandrova-Zorina ger sig in i den världen med sin språkliga och kulturella kompetens och skildrar enskilda människoöden liksom kriminella strukturer som ibland utnyttjas av skrupelfria svenska arbetsgivare, men oftast är det landsmän som lurar sina egna landsmän eller den svenska staten på olika bidrag. Att detta kan existera så utbrett i Sverige är en gåta. Det är ytterligare en nivå av råhet vid sidan av de kriminella våldsamma gäng som vi har fått lära känna på senare tid.

Imperiets barn är ett journalistiskt mästerverk som bäst läses tillsammans med den tidigare recenserade boken Klanerna – Den systemhotande brottsligheten.

Hans Karlsson

Imperiets barn
Liza Alexandrova-Zorina
Volante