Bob Marley och rastafarins historia

I One love, filmen om Bob Marley hyllas den ikoniska artistens liv och musik, en musik som inspirerade generationer med sitt budskap om kärlek och gemenskap. Ja vad säger du som gammalt reaggaefan när du kommer på att du är helt okunnig om rastafarins historia? Filmen är i sin helhet okey och det märks att det är en Brad Pitt produktion, alltid bra! Att Rita Marley med söner är medproducenter gör hela historien mer trovärdig och sann. Skådespelaren Kingsley Ben-Adir gör en fantastisk tolkning av Bob Marleys karaktär. 

Jag ger Bob Marley: One Love tre nötter av fem möjliga.

Mange Larsson

One love handlar om Bobs Marleys liv, rastafarirörelsen och Bobs musik som förespråkade love & peace. 

Filmen utspelas till stor del på Jamaica 1976-78 när det var stora politiska motsättningar. Rastafaris blir beskjutna. Två ungdomar tar sig till replokalen och skjuter hej vilt. Man försökte stoppa Bob Marleys konsert och han blir träffad ytligt men vännen allvarligt. Bobs fru sköts i huvudet och det som räddade henne var rastahåret, som gjorde att kulan inte trängde igenom. Konserten blev av men Bob Marley höll på att bli skjuten igen. Då bestämde han sig för att lämna landet, för det blev farligt för hans familj om han var kvar.

Tillsammans med sitt band The Wailers reser han till England där de spelade in plattan Exodus som sålde guld. De turnerade över hela världen, även Sverige, Danmark och Norge. Bob fick en förfrågan om att komma och spela i Afrika där han gjorde stor succé. Tyvärr avled Bob bara trettiosex år gammal av cancer.

Bra musik hela filmen igenom.

One Love får fyra stilettklackar av fem. 

Alexandra, sångerska Dom Fläckfria

Bob Marley: One love
Regi: Reinaldo Marcus Green
Huvudroll: Kingsley Ben-Adir
Executive producer: Brad Pitt och familjen Marley