”Jag ser mig själv som konstnär men det är väl inte så märkvärdigt”

En stroke ställde livet på sin spets. ”Från början kunde jag varken skriva, gå eller spela gitarr längre”, säger Mattias Alkberg, som nu släpper sitt 31:a album. SocialPolitiks reporter Tess Lundberg, fick en intervju med konstnären som inte gillar att synas.

På Spotify tillsammans med information om nya albumet Drake står att du har tagit en omväg framför genvägar och det har kostat?

– Jag tror att dom som skrev det menar att i och med att jag inte gillar att synas så har jag heller inte tjänat så mycket pengar. Jag skulle aldrig vilja vara med i program som Så mycket bättre. Även om jag skulle behöva tacka ja för ekonomins skull så skulle jag tacka nej om jag fick frågan.

Du skrev en låt 2013 som heter Skända flaggan. Varför skrev du den och vad betyder texten för dig?

– Jag var med i ett band som gjorde covers. Men eftersom bandet var så bra ville jag skriva egna texter. Skända flaggan handlar om en kung och en prins, för mig är det mest en rolig text bara. Det blev inte så mycket mer som vi gjorde tillsammans, det bandet och jag.

Hur stroken förändrat ditt sätt att se på livet? Vad har du gjort för att återhämta dig?

– I och med stroken hamnade jag på sjukhus. Då visade det sig att jag även har diabetes. Jag hade dålig balans. Det fick mig att sluta röka, sluta äta socker och leva ett sunkigt liv. Jag behövde kolla mina funktioner. Så jag började med att rappa för att se om jag skulle börja sjunga igen. Från början kunde jag varken skriva, gå eller spela gitarr längre. Men idag spelar jag bättre gitarr än vad jag gjorde före stroken, eftersom jag spelade så mycket för att få tillbaka rörligheten i min hand igen.

Anser du dig själv vara en konstnär?

– Ja, det gör jag men det är väl inte så märkvärdigt.

Du lär någon gång sagt att du inte tycker om konstnärer, minns du det och varför du sade det?

– Nej det kan jag inte minnas (Mattias tänker efter.) Men det är möjligt att jag sagt det någon gång för länge sedan för att provocera.

Nyligen gick Sverige med i Nato, vad tänker du kring det?

– Jag tycker att det är förjävligt och jag fattar inte varför vi gått med i Nato.

Vi blev det 32:a medlemslandet – det är lika många år som du släppt album. I dagarna släpper du ditt 31:a album, nästan en skiva per år. Är det så lång tid det tar att göra en välarbetad skiva?

(Mattias verkar inte riktigt ha koll på hur många skivor han gjort och låter en aning förvånad över min fråga.)

– Från början blev det många skivor ofta för att skivbolaget efterfrågade fler album hela tiden.

Hur ser planerna ut för dig och ditt band den närmsta tiden nu när ni släpper en ny skiva?

– Vi ska turnera, det är kul. Det är spelningar man tjänar pengar på. Jag ligger alltid tre–fyra skivor framåt i tiden.

Kan du leva på din musik idag?

– Till och från kan jag göra det. Jag spelar teater på sidan om musiken och har några ströjobb. Förut skrev jag för tidningar. Men sedan jag tilldelades konstnärslön så har jag slutat att leva på mina åsikter.

Vad inspirerar dig?

– Musik, tv, film, och punken. Jag känner att jag vill ge tillbaka till världen, att jag vill bidra med något. Det ingår i mitt jobb att läsa, skriva och lyssna.

Vad ska en bra text innehålla?

– Det finns inga regler. Både Ramons och Patty Smith skriver på väldigt olika sätt ändå är bådas texter jättebra och trovärdiga. Patty Smiths texter är litterära. Jag brukar skriva tills jag inte känner igen mig själv längre, då är det litteratur och inte dagboksanteckningar.

Har förbereder du dig inför att gå ut på scenen?

– Jag förbereder mig en timma innan. Jag byter , går omkring och sjunger och går in i rollen som sångare. Sedan känner jag efter om jag har ont i knäna, i så fall gör jag lite knäböj.

Vad är roligast/värst med att vara artist, poet och sångare?

– Att spela live, komma på saker. Än så länge, innan släpp så är albumet som jag vill. Bara jag. Jag vill att min skiva ska bli din skiva. Att vara poet är oekonomiskt. Fyra rader på en hel dag som man slänger. Samtidigt är det jättehärligt att skriva texter. Jag gillar inte förändringar. Jag tycker om att vara i studion och sjunga och lyssna hur det blev. Jag vill göra nya saker, jag vill ut ur min komfortzon.

Vilken skiva skulle du ta med till en ö?

– Velvet Undergrounds andra skiva, White Light/White Heat.

Finns det något du skulle vilja berätta eller nämna innan vi slutar?

– Nej, jag tycker inte att jag är så intressant.

Tess Lundberg

Mattias Alkberg släpper singeln Pengar och pengarnas drängar – trapinspirerade albumet DRAKE kommer 15 mars